Er rust niet langer een Nederlands patent op het Ethiopische 'wondergraan' teff. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de patenten op het millennia-oude graan ‘inventiviteit ontberen’.

Daarmee komt een einde aan de rechtszaak die Ancientgrain in 2015 aanspande tegen Bakels Senior, schrijft Bakkerswereld.

De twee Drentse ondernemers Jans Roosjen en Hans Turkensteen van Ancientgrain kochten in 2003 een lading zaad van de Ethiopische graansoort teff en vroegen patent aan voor een ‘meelmengsel omvattende teffmeel’ en voor de ‘verwerking van nagerijpt teffmeel’.

In de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2014 ontwikkelde Bakels een met teff gemaakt 'sportbrood'. Ancientgrain betichtte Bakels hierop van het maken van inbreuk op de twee patenten. In samenwerking met teff-leverancier Millets Place en het NLO (Nederlands Octrooi centrum) wist Bakels de aantijgingen te weerleggen. Bakels kan nu verder met de ontwikkeling van teff-brood.

Op de sociale media werd de uitspraak, met name in Ethiopische (regerings)kringen, met vreugde en instemming begroet, schrijft Bakels. De Ethiopische regering stapte zelf in 2018 naar het Hof van Arbitrage van de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs om de patenten terug te krijgen.

Vooralsnog blijven de patenten wel geldig in België, Duitsland, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Italië. Millets Place overweegt om, met het Haagse vonnis op zak, ook de Europese octrooien aan te vechten, meldt De Volkskrant.
Reageer
  • Deel
Druk af