"Goed eten, is goed leren en die staat onder druk", zei onderwijsminister Dennis Wiersma vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. Sinds woensdag kunnen basisscholen en middelbare scholen zich aanmelden voor gratis schoolmaaltijden voor leerlingen die het nodig hebben. Het is een uitbreiding na de succesvolle Boterhammenbar, een proef van gratis schoolmaaltijden voor basisschoolleerlingen uit armere omgevingen.

Naar schatting groeit een op de 13 kinderen en jongeren op in armoede. De verwachting is dat hun aantal vanwege de inflatie stijgt. Maaltijden overslaan of ongezonder eten hebben effect op de prestaties in de klas en daarmee later ook op de kansen die iemand heeft op de arbeidsmarkt. Het kabinet stelt €100 miljoen beschikbaar voor gratis schoolmaaltijden op scholen waarop relatief veel kinderen zitten van wie de ouders een laag inkomen hebben.

Scholen kunnen kiezen. Of een 'maaltijd op school' - de school regelt dit en ontvangt hiervoor een vergoeding (€9 per leerling per week). Of een 'maaltijd thuis' met een vergoeding van €11 aan boodschappenkaarten per kind per week voor ouders/verzorgers. De kaarten kunnen bij elke supermarkt ingeleverd worden. Voor de uitvoering slaan het jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis de handen ineen.

Het Voedingscentrum roept scholen op om voor gezonde en duurzame maaltijden te kiezen. Een gezonde schoolmaaltijd levert meer op dan alleen een gevulde maag is het credo.

Reageer
  • Deel
Druk af