In de Ondertussen van zaterdag 29 februari en zondag 1 maart vallen mij deze berichten op:

- de maand februari was de op-één-na-natste ooit sinds 1901 (Algemeen Dagblad). Er viel 132 millimeter neerslag. Alleen in 1946 viel met 138 millimeter méér neerslag, gemiddeld valt er in februari 55 millimeter. Goed nieuws voor de heidebeek op het Deelense Veld, die voor het eerst sinds jaren weer stroomt. "Een stukje oernatuur dat tot leven komt", juicht boswachter Henk Ruseler in de Telegraaf).

- februari 2020 brak nog een record: het was de op-één-na-warmste februarimaand sinds 1901. Het werd in februari gemiddeld 7,2 graden (3,3 graden is normaal); alleen 1990 was met 7,6 graden warmer. Er waren maar 2 dagen dat de temperatuur onder de nul graden zakte, normaal zijn dat er 13. IJsdagen, waarop de temperatuur 24 uur niet boven het vriespunt uitkomt, waren er helemaal niet. Slecht nieuws voor de beroemde Duitse dessertwijn Eiswijn. "In Duitsland zal het jaar 2019 de geschiedenis in gaan als het eerste dat de oogst van Eiswijn volledig is mislukt", schrijft de BBC. Om Eiswijn te kunnen maken, van druiven die aan de stok bevroren zijn, moet het -7 graden zijn. Dat was het nergens in Duitsland de afgelopen winter.

- de Belgische leverancier van de bijgemende stof fipronil, die aan de basis stond van het fipronilschandaal dat in 2017 de Nederlandse eiersector op zijn grondvesten deed schudden, wordt samen met 6 andere verdachten strafrechtelijk vervolgd. De verdachten zullen zich voor de rechtbank in Antwerpen moeten verantwoorden vanwege illegale in producten waaraan fipronil werd toegevoegd, met mogelijke risico's voor de volksgezondheid, lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en witwassen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. In Nederland kwam de fipronilaffaire aan het rollen toen bekend werd dat het Barneveldse bedrijf Chickfriend zijn 'wondermiddel' tegen bloedluis bij legkippen afgenomen bij het Belgische Poultry Vision gehaald had. In Nederland loopt het strafrechtelijk onderzoek tegen de eigenaren van Chickfriend nog, de civiele zaak die 120 van de getroffen kippenboeren hebben aangespannen voor compensatie komt waarschijnlijk binnenkort tot een uitspraak.

Het Financieele Dagblad maakt zich zorgen over rechtspopulisme in Nederland. De klassieke partijen kunnen er niet mee omgaan. Dat formuleert de krant als volgt: VVD, CDA en in mindere mate de PvdA zijn er de afgelopen jaren onvoldoende in geslaagd antwoorden te geven op de grote vraagstukken van deze tijd, zoals de flexibilisering van arbeid, klimaatverandering, de toegenomen immigratie en globalisering. Onderwerpen waar juist kiezers in het politieke midden zich zorgen over maken. Dat moet anders, stelde een groep CDA-prominenten vorig jaar in het manifest Verandering en Vertrouwen. Het CDA moet vanuit het 'radicale midden' ideeën aandragen voor grote opgaven zoals klimaatverandering, baanzekerheid en internationale veiligheid, in plaats van het 'mobiliseren van onvrede'. Misschien dat de CDA-top dit stuk nog eens moet lezen, alvorens te zwichten voor de sirenenzang van Forum.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken