Er zijn geen zieke Poolse koeien in de Nederlandse vleesketen beland, zegt de NOS. Helemaal zeker is dat echter niet.
De Europese Commissie heeft Polen opgeroepen om de verkoop van het vlees van zieke koeien onmiddellijk te stoppen en het vlees zo snel mogelijk te traceren.
Deze week kwam door een undercoveractie van een Pools televisieprogramma aan het licht dat mogelijk besmet vlees in omloop is. De journalist filmde hoe in een Pools slachthuis zieke, niet meer voor humane consumptie geschikte koeien geslacht en verwerkt werden. Slachthuismedewerkers sneden tumoren en andere aangetaste delen weg van karkassen zodat ze gezond leken. De slacht van de zieke dieren vond 's nachts plaats, buiten het zicht van veterinaire inspecteurs. Volgens deskundigen brengt het eten van het vlees van dergelijk zieke koeien ernstige gezondheidsrisico's met zich mee.
Afgelopen donderdag verklaarde Pawel Niemczuk, Chief veterinary officer van Polen, in een persconferentie dat het afgelopen half jaar mogelijk besmet vlees is geëxporteerd naar Zweden, Frankrijk, Portugal, Roemenië, Hongarije, Estland, Finland, Spanje en Slowakije.
Er is geen besmet Pools rundvlees in de Nederlandse schappen beland, meldt de NOS. Die garantie kan alleen gegeven worden voor vers vlees aan een stuk. Voor verwerkte geïmporteerde producten kan die zekerheid echter niet worden gegeven.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zegt zich weinig zorgen te maken omdat de tracering van vlees voldoende geborgd is. Niettemin moet worden geconstateerd dat bijvoorbeeld samengevoegde partijen hammen met verschillende geografische oorsprongen binnen het huidige traceringssysteem niet meer individueel kunnen worden onderscheiden. Dat geldt ook voor partijen gesnipperd en draaivlees van runderen. Zulk vlees wordt internationaal ingekocht voor verwerking in vleesproducten en bereidingen, zoals hamburgers en pizza's. Het is voorbarig om voor zulke producten volledige garanties af te geven.
Dit artikel afdrukken
Deze week kwam door een undercoveractie van een Pools televisieprogramma aan het licht dat mogelijk besmet vlees in omloop is. De journalist filmde hoe in een Pools slachthuis zieke, niet meer voor humane consumptie geschikte koeien geslacht en verwerkt werden. Slachthuismedewerkers sneden tumoren en andere aangetaste delen weg van karkassen zodat ze gezond leken. De slacht van de zieke dieren vond 's nachts plaats, buiten het zicht van veterinaire inspecteurs. Volgens deskundigen brengt het eten van het vlees van dergelijk zieke koeien ernstige gezondheidsrisico's met zich mee.
Afgelopen donderdag verklaarde Pawel Niemczuk, Chief veterinary officer van Polen, in een persconferentie dat het afgelopen half jaar mogelijk besmet vlees is geëxporteerd naar Zweden, Frankrijk, Portugal, Roemenië, Hongarije, Estland, Finland, Spanje en Slowakije.
Er is geen besmet Pools rundvlees in de Nederlandse schappen beland, meldt de NOS. Die garantie kan alleen gegeven worden voor vers vlees aan een stuk. Voor verwerkte geïmporteerde producten kan die zekerheid echter niet worden gegeven.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zegt zich weinig zorgen te maken omdat de tracering van vlees voldoende geborgd is. Niettemin moet worden geconstateerd dat bijvoorbeeld samengevoegde partijen hammen met verschillende geografische oorsprongen binnen het huidige traceringssysteem niet meer individueel kunnen worden onderscheiden. Dat geldt ook voor partijen gesnipperd en draaivlees van runderen. Zulk vlees wordt internationaal ingekocht voor verwerking in vleesproducten en bereidingen, zoals hamburgers en pizza's. Het is voorbarig om voor zulke producten volledige garanties af te geven.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In Frankrijk is het voorpaginanieuws in de media. Afgelopen zaterdag maakte het ministerie van landbouw bekend dat er in totaal 800 kilo van is geleverd in het land.
500 kilo kon worden teruggehaald voor het in de verkoop kwam en is vernietigd. 150 kilo was al verkocht en gegeten en 145 kilo was nog zoek. Die is nu teruggevonden en vernietigd.
Net zoals Lin hierboven schrijft was de moeilijkheid volgens het ministerie dat die 145 kilo was gemengd met ander vlees. Die 145 kilo bleek verhakseld in 2,4 ton (2.400 kilo) ander vlees. Een ton daarvan blijkt teruggehaald en integraal vernietigd. 1,4 zijn in de handel verdwenen en opgegeten. Wel is dus bekend in welke partijen het is gaan zitten.
Wat we hier leren is dat zo'n gevalletje aanrommelen bijna tot een 20-tig voudige vernietiging van kostbare grondstof kan leidt. Vleesmensen weten dit. Als het hen overkomt, zijn ze verbaasd hoe sterk die multiplier werkt.
In totaal is 2,7 ton Pools vlees in de EU verkocht. Als we het sommetje volgen kan die tot een theoretische vernietiging leiden van 54 ton vlees. Daar hoor je zelden over, maar het gebeurt om de haverklap bij dit soort incidenten.
Hoe komt het, dat er daar koeien met tumoren rond strompelen?
De gemiddelde Nederlander komt er niet gauw, maar de Poolse supermarkt is inmiddels in heel Nederland een feit. Wat daar opvalt zijn de vele soorten worsten. Iemand al eens gecontroleerd hoe het met die worsten staat?
Tis te smerig voor woorden. En toch is het volgens sommigen mensen hier het logisch dat de veehouderij naar het oosten van Europa deels verdwijnt uit ons land. Nogal wat Nederlanders met impact en invloed ontzeggen zo heel veel mensen toch de relatief hoge Nederlandse kwaliteit. Ook dat is volksgezondheid waar je niet mee mag spotten.
(Eigen volksgezondheid Eerst blijkbaar. En Eigen Moraal Eerst idem. In combi met Geen cent teveel hoor!)