Koolzuur in bier en frisdrank is afkomstig van brandstofproducenten. Zij houden CO2 over bij de productie van (bio-)ethanol en verkopen deze aan (fris)drankproducten. Nu de vraag naar brandstof daalt vanwege de corona-uitbraak, begint de voedingsindustrie zich zorgen te maken, schrijft ESM.

In Amerika is de vraag naar brandstof de afgelopen tijd met 30% gedaald. Als gevolg daarvan hebben 34 van de 45 Amerikaanse ethanolfabrieken het werk stilgelegd of flink ingeperkt. Overige leveranciers hebben daartoe hun CO2-prijzen verhoogd met ongeveer 25%. Drankproducten zijn daarom ijverig op zoek naar alternatieve CO2-bronnen. Ook vleesproducenten, die CO2 gebruiken bij de verwerking, verpakking, conservering en verscheping, voelen de markt veranderen.

In reactie op Reuters liet het Deense Carlsberg Group weten dat het bedrijf “bijna zelfvoorzienend is” in zijn koolzuurproductie. “Wij creëren onze eigen CO2 en vangen dat op tijdens het brouwproces”, aldus een woordvoerder.

Voor de producenten die nog wel bruisende drankjes kunnen maken, speelt een ander probleem, meldt NRC. Zelfstandige brouwers zijn grotendeels afhankelijk van de – nu gesloten – horeca en kunnen nauwelijks leven van enkel particuliere verkoop. Uit een enquête van brancheorganisatie Craft bleek dat de helft van de brouwerijen vreest binnen een half jaar om te vallen – een derde al binnen 3 maanden.
ESM - Beer May Lose Its Fizz As CO2 Supplies Go Flat During Pandemic | ESM Magazine
  • Deel
Druk af