Koolzuur in bier en frisdrank is afkomstig van brandstofproducenten. Zij houden CO2 over bij de productie van (bio-)ethanol en verkopen deze aan (fris)drankproducten. Nu de vraag naar brandstof daalt vanwege de corona-uitbraak, begint de voedingsindustrie zich zorgen te maken, schrijft ESM.
In Amerika is de vraag naar brandstof de afgelopen tijd met 30% gedaald. Als gevolg daarvan hebben 34 van de 45 Amerikaanse ethanolfabrieken het werk stilgelegd of flink ingeperkt. Overige leveranciers hebben daartoe hun CO2-prijzen verhoogd met ongeveer 25%. Drankproducten zijn daarom ijverig op zoek naar alternatieve CO2-bronnen. Ook vleesproducenten, die CO2 gebruiken bij de verwerking, verpakking, conservering en verscheping, voelen de markt veranderen.
In reactie op Reuters liet het Deense Carlsberg Group weten dat het bedrijf “bijna zelfvoorzienend is” in zijn koolzuurproductie. “Wij creëren onze eigen CO2 en vangen dat op tijdens het brouwproces”, aldus een woordvoerder.
Voor de producenten die nog wel bruisende drankjes kunnen maken, speelt een ander probleem, meldt NRC. Zelfstandige brouwers zijn grotendeels afhankelijk van de – nu gesloten – horeca en kunnen nauwelijks leven van enkel particuliere verkoop. Uit een enquête van brancheorganisatie Craft bleek dat de helft van de brouwerijen vreest binnen een half jaar om te vallen – een derde al binnen 3 maanden.
ESM - Beer May Lose Its Fizz As CO2 Supplies Go Flat During Pandemic | ESM Magazine
In Amerika is de vraag naar brandstof de afgelopen tijd met 30% gedaald. Als gevolg daarvan hebben 34 van de 45 Amerikaanse ethanolfabrieken het werk stilgelegd of flink ingeperkt. Overige leveranciers hebben daartoe hun CO2-prijzen verhoogd met ongeveer 25%. Drankproducten zijn daarom ijverig op zoek naar alternatieve CO2-bronnen. Ook vleesproducenten, die CO2 gebruiken bij de verwerking, verpakking, conservering en verscheping, voelen de markt veranderen.
In reactie op Reuters liet het Deense Carlsberg Group weten dat het bedrijf “bijna zelfvoorzienend is” in zijn koolzuurproductie. “Wij creëren onze eigen CO2 en vangen dat op tijdens het brouwproces”, aldus een woordvoerder.
Voor de producenten die nog wel bruisende drankjes kunnen maken, speelt een ander probleem, meldt NRC. Zelfstandige brouwers zijn grotendeels afhankelijk van de – nu gesloten – horeca en kunnen nauwelijks leven van enkel particuliere verkoop. Uit een enquête van brancheorganisatie Craft bleek dat de helft van de brouwerijen vreest binnen een half jaar om te vallen – een derde al binnen 3 maanden.
#3 Dick,
'Vorige eeuw', dus nog recent voor mij.., boekte ik een groot project op het DSM (nu Chemelot) terrein in Geleen van ACP.
Betrof een GRE (glasvezel epoxy leiding; chemisch zeer hoge resistentie) diameter NW800; geen kleintje dus, die op de pijpenbrug door heel DSM en deels ondergrond naar ACP liep. Medium: CO2 gas.
Nog steeds comprimeert ACP er het gas tot vloeibaar product.
Levert aan o.a. aan bierbrouwerijen, bronwater en limonadefabrieken en is de grootste leverancier aan Coca Cola. ( bron )
Toentertijd liep er een proces van ACP tegen DSM vanwege verontreinigingen in het industriële CO2.
Op een 300 mtr afstand op het terrein staat/stond de aspartaamfabriek. Mogelijk nu ergens anders onder andere naam.
Waar ik heen wil:
Zowel CO2, waarvan de zuiverheid kritisch is, en de grondstoffen voor aspartaam worden gewonnen uit industriële gassen en chemische afval- c.q. neven-producten.
Vrijwel geen enkel bronwater wordt niet gepimpt met extra industriële CO2, en vrijwel alle limonades bevatten aspartaam.
Kort door de bocht:
Een groot aantal industriële bieren en zeker limonades voldoen eigenlijk aan norm van industrieel vervuild water… ;-)
In ons huis zul je nooit een fles cola of limonade aan treffen.
ps. CO2 wordt in een zeer sterk stijgend percentage in de Horeca gebruikt om leiding water als 'Spa' te verkopen. Zeer zeldzaam als je 'Spa' vraagt, krijg je nog een flesje. Zelfs in Knokke niet meer.
Verjaarde annecdote: Toe mijn geliefde zichtbaar zwanger was, bezochten wij Versailles. Het grote parkeerplein ervoor (nu vol bussen, toen zowat verlaten, '73 ) toont aan 1 zijde een reeks grand cafe's en restaurants onder bomen.
Ik bestelde (zeker niet mijn gewoonte) een half flesje champagne M&C, en voor mijn vrouw 'n flesje Perrier, want ze wilde geen alcohol.
Mijn flesje werd in een koelemmertje met een wit servet geserveerd, en...
..het flesje Perrier op de zelfde wijze.
Dat soort hoffelijkheid vind je niet meer.
Als die niet vanuit hergisting op fles komt, dan heet dat vals spelen. Maar uiteraard ontstaat de CO2 niet vanzelf in spuitwater en limonade. De productie daarvan was daarom vroeger altijd gelieerd aan brouwerijen, waar ze koolzuurgas over hadden.
Waar komt volgens jullie de prik in Cava of Prosecco vandaan?
"Wij creëren onze eigen CO2 en vangen dat op tijdens het brouwproces".
Dat is toch niet meer dan normaal? Het waren de brouwers die destijds de "prikdrankjes" hebben gelanceerd met hun overschotten aan CO2 uit het brouwproces.
Voor bier heb je helemaal geen koolzuurgas nodig. Sterker nog, er komt voldoende koolzuurgas vrij tijdens de gisting.