Vorig jaar stapte kaasmaker Levola, de producent van Heks'nkaas, naar de rechter met een unieke auteursrecht-case. Levola daagde Smilde Foods, omdat die een 'smaakvariant' van de Heks'nkaas op de markt hadden gebracht. Heks'n kaas claimde het auteursrecht op de unieke smaak en geur van zijn kaas. Die claim baseerde Levola onder meer op een uitspraak van de Hoge Raad uit 2006, waarbij een geur (parfum) auteursrechterlijk beschermd bleek te kunnen worden. Bij smaak werkt het toch wat anders, oordeelt de rechtbank.

Smaak ervaren
De zaak diende deze week voor de rechtbank Gelderland. Levola bracht smaakprofessor Peter Klosse in om duidelijk te maken dat Heks'nkaas zodanig origineel van smaak is dat die smaak auteursrechtelijke bescherming verdient. Daarbij betoogde Levola "dat de textuur en smaak niet te beschrijven zijn en dat de rechtbank de smaak zelf moest ervaren door de Heks’nkaas te proeven", schrijft EVMI.

Smilde Foods verweerde zich met het argument dat áls smaken al auteursrechtelijke bescherming kunnen genieten, Heks’nkaas niet zodanig bijzonder smaakt dat er auteursrecht op geclaimd kan worden. De Smilde Witte Wievenkaas, bijvoorbeeld, smaakt heel anders. Als klap op de vuurpijl stelde Smilde dat "de smaak van een product in zijn algemeenheid varieert, en onder meer wisselt al naar gelang het moment in het houdbaarheidstraject en bij welke temperatuur het gegeten wordt. Ook varieert de smaakbeleving per persoon."

Smaak beschrijven om hem te beschermen
De rechtbank ging niet zelf proeven. Levola moet eerst maar duidelijk aangeven waarom het product auteursrechtelijke bescherming verdient - met andere woorden: "welke elementen of combinatie van elementen van de smaak van Heks’nkaas leiden tot het vereiste eigen, oorspronkelijke karakter en persoonlijk stempel". De rechtbank waagde zich daar niet aan: "Het is niet aan de rechtbank om het product te proeven en de smaak te beschrijven.”

De rechtbank wees de vorderingen van Levola af. “Zelfs als smaak in algemene zin beschouwd voor auteursrechtelijke bescherming vatbaar zou zijn – hetgeen thans geenszins zonder meer kan worden aangenomen – dan leidt dat er niet automatisch toe dat de smaak van het product Heks’nkaas auteursrechtelijk beschermd wordt/kan worden”, aldus de rechtbank in de uitspraak.

Goed voor industrie en consumenten
Ronald Prince, algemeen directeur van Smilde Foods, toont zich tevreden met de uitspraak. Nu kunnen de levensmiddelenindustrie en ondernemers op het culinaire vlak tenminste ongeremd verder met het doorontwikkelen van smaken en gerechten. "Ik had er niet aan moeten denken dat de rechtbank anders had beslist. Dan was er een soort monopolie op smaak ontstaan die slecht geweest was voor producenten, professionele- en hobbykoks, foodbloggers en consumenten. [..] Producenten van huismerken zouden veelvuldig het verschil in smaak van hun producten voor de rechtbank moeten verdedigen en consumenten zouden in de winkel veel minder te kiezen hebben”, aldus Prince in EVMI.

Fotocredits: Heks'nkaas
Dit artikel afdrukken