Dat kon niet vonden critici. Het is immers een vorm van mooi weer spelen in eigen land en de klimaatverpesting exporteren. Een eerdere opmerking van vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans hielp premier Mark Rutte wellicht toch een andere keuze te maken. "Het IMF heeft berekend dat we per minuut 11 miljoen dollar investeren in fossiele brandstoffen. Per minuut. Dat moet echt anders", zei Frans Timmermans. "Daarom is het belangrijk dat landen zich erop vastleggen dat ze stoppen met daarin te investeren."
Het demissionaire kabinet kan nog niet zeggen wat het opzeggen van de steun concreet betekent. Volgens premier Rutte is het een "belangrijke eerste stap". Het is niet zo dat de oude garantstelling van 4 miljard euro voor de oude fossiele projecten opeens beschikbaar komt voor duurzame energie. Niettemin is "de richting nu duidelijk en de stap betekenisvol" volgens Rutte.
GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) zijn verheugd met de uitspraken van het demissionaire kabinet. Greenpeace spreekt van een "onvermijdelijke stap van Nederland". De milieu-NGO benadrukt dat Nederland moet nu wel echt moet doorpakken. Samen met andere landen moet onze regering er volgens Greenpeace voor zorgen dat in de eindtekst van de Glasgow-top "komt te staan dat we stoppen met overheidssteun voor de fossiele industrie."
Of de wereldeconomie de snelle overgang naar minder fossiele energie trekt, is nog altijd onduidelijk. Politici en beleidsmakers gaan er dan ook van uit dat minder fossiel automatisch tot meer hernieuwbare energie zal leiden.
Dat denk ik ook Dick. Er breken gouden tijden aan voor Shell. Of beter gezegd, ze duren voort.
#1, hoe cynisch het vandaag ook klinkt, ik denk dat je financieel over 20 jaar niet verkeerd zit met flink wat Shell in je aandelenportefeuille die je nu koopt.
Voor diezelfde listige belegger: helaas is het wat lastiger beleggen in Gazprom.
Uiteindelijk hangt het van de eindtekst af, Rutte & Co vinden vast nog wel wat geitenpaadjes om steun te bieden.
#1 17TW? Lijkt me uitgesloten. Een minder complexe, minder energie verbruikende economie is mogelijk een uitweg!
“ Of de wereldeconomie de snelle overgang naar minder fossiele energie trekt, is nog altijd onduidelijk. Politici en beleidsmakers gaan er dan ook van uit dat minder fossiel automatisch tot meer hernieuwbare energie zal leiden.”
Ik kan me ook heel goed een ander scenario voorstellen. In staccato: oude schoenen weggegooid, groot energiedeficit, oliemaatschappijen kunnen vragen wat ze willen, melken de voorraden nog een jaar of twintig uit en kopen dan de meest recente kennis en productietechnieken in alternatieve energie op (vooropgesteld dat alles dan nog koek en ei is in onze wereld en dat die alternatieven er dan ook zijn, want dat kan ik allemaal niet beloven).
Dat was in elk geval dik twintig jaar geleden al zo toen Shell geen been meer zag in de ontwikkeling van photovoltaische energie en Shell Solar opdoekte. Voor de politiek correcte vorm poetsen ze nu ook hun groene imago wat op, maar veel heeft het op het eerste oog niet om het lijf.