'Vegan food uit biobrandstof'
Onlangs meldde het Hongaarse bedrijf Pannonia Bio daarom behalve de biobrandstof ethanol en veevoer ook in de productie van menseneten te stappen. Om precies te zijn, wil het bedrijf in 2 tot 3 jaar uitgroeien tot een voedingsmiddelen- en ingrediëntenbedrijf. Pannonia Bio wil niet langer zeggen dat het vooral biobrandstoffen maakt. Hét groeiproduct: uit tarwe gewonnen plantaardige eiwitten, als ingrediënt voor veganistisch voedsel. Zo wil Pannonia Bio helpen een einde te maken aan het aloude food versus fuel-argument.
In 1981 maakte ethanol 0,01% uit van het Amerikaanse benzineverbruik. Tegen 2021 was dat cijfer gegroeid tot meer dan 10%. Vorig jaar werd 36% van de totale Amerikaanse maïsproductie gebruikt voor biobrandstoffen en een vergelijkbaar percentage van de sojaolie voor biodieselDat was tegen het zere been van de mobiliteitsorganisatie Transport and Environment (T&E). "Veganisten overleven al tientallen jaren zonder tarwe-eiwit. Bonen, erwten en linzen zijn veel efficiëntere eiwitbronnen. Ook diervoeding rechtvaardigt de productie van biobrandstoffen niet," zegt Maik Marahrens van T&E. Met andere woorden: eet bonen en blijf van tarwe in onze tank af.
Volgens de biobrandstoffenindustrie zijn biofuels, zoals ethanol gemaakt van mais of graan, 'cruciaal' is voor het emissievrij maken van transport, omdat het nog vele jaren zal duren voor alle transport geëlektrificeerd zal zijn. Met bonen, erwten en linzen, hoe geweldig die als gewassen ook zijn, schiet de bio-economie ook maar weinig op, zegt biotechnoloog Eric Sievers. Het landgebruik is hoog in vergelijking met graangewassen en oliehoudende zaden.
Voedselcrisis
Het dilemma 'food versus fuel' speelt al veel langer, maar kwam dit jaar opnieuw in de spotlights te staan, toen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne de voedsel- en energieprijzen scherp omhoog gingen en in tientallen landen hongersnood dreigde. Dat was aanleiding voor de Financial Times om in een filmpje inzichtelijk te maken hoe het ook al weer zit. In 1981 maakte ethanol 0,01% uit van het Amerikaanse benzineverbruik. Tegen 2021 was dat cijfer gegroeid tot meer dan 10%. Vorig jaar werd 36% van de totale Amerikaanse maïsproductie gebruikt voor biobrandstoffen en een vergelijkbaar percentage van de sojaolie voor biodiesel.
Volgens de biobrandstoffenlobby zal een verschuiving van biofuelgewassen naar voedselgewassen niet veel uitmaken voor de voedselprijzen. Het World Resources Institute, een Amerikaanse denktank, denkt daar anders over. "Een vermindering met 50% van het graan dat in Europa en de VS voor biobrandstoffen wordt gebruikt, zou de verloren export van Oekraïense tarwe, maïs, gerst en rogge kunnen compenseren."
Maar dan moet er wel politieke wil komen om de verschuiving van biobrandstof naar voedsel te realiseren. De Europese Commissie heeft besloten om brandstoffen van landbouwgrond tegen 2030 aan een maximum van 7% te binden.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#10 Frank Eric, ik heb geen totaaloverzicht, maar wel een voorbeeld. Neste is een Fins bedrijf dat olieproducten produceert, raffineert en vermarkt. Het bedrijf is wereldwijd een grote speler in het maken van hernieuwbare brandstof uit afval- en reststromen.
Volgens hun website zijn er vier redenen waarom de wereld biobrandstoffen nodig heeft: om klimaatverandering tegen te gaan (door bijvoorbeeld verminderde CO2 uitstoot in het wegverkeer mogelijk te maken op plekken waar elektrisch rijden lastig is), om de stijgende vraag naar energie te kunnen beantwoorden (veroorzaakt door populatie- en welvaartsgroei), om energielevering veilig te stellen (biobrandstoffen zijn gelijker over de wereld verdeeld dan fossiele brandstoffen), en om de maximale waarde uit zeldzame grondstoffen te halen (in een circulaire economie is het zinvol om laagwaardige afval- en reststromen om te zetten in brandstof).
Of dit goede argumenten zijn laat ik even in het midden.
#18
Wanneer een plaatje in 1 keer ook heel veel zegt: pagina 103 van boek Sustainable energy whithout the hot air. Boek is van 2009. Schrijver: David JC MacKay is in 2016 overleden. Daarom is er geen update noch vervolg van het boek. ( Een boek dat ik ken dankzij Hendrik).
Ik blijf me altijd verbazen hoeveel energie er op gaat aan "Stuff".
www.withouthotair.com
Nabrander:
Informatie als dit had ik ook verwacht visueel en overzichtelijk aan te treffen in Spiegel Bestseller: 3 Grad Mehr ; is echter niet het geval.
Zijn er cijfers van recent(er) > Zo ja ik ontvang graag een link.
Hendrik, ik ben blij te horen dat je als je achter je lap- of desktop zit verder wel wat meer tekst en uitleg zult geven!
De kracht zit in de herhaling en steeds weer opnieuw je bronnen laten zien en die uitleggen. Het is helaas niet anders. Ook Foodlog is inmiddels vaak een voetnoot bij zichzelf, maar we hebben het geluk dat een brede groep nieuwe lezers steeds weer opnieuw geïnformeerd wil worden.
Veerman, ik weiger helemaal niks. Feit is dat dit onderwerp hier keer op keer uitvoerig aan de orde is geweest. Diverse bronnen zijn hier via mij terecht gekomen. Wat het werkwoord weigeren hier dan doet? Komt nog bij dat ik momenteel mbv een mobieltje moet communiceren hetgeen zijn beperkingen kent.
#16 Hendrik, ik doe het werk dat jij weigert en probeer mensen te informeren.