Afgelopen jaar werden de medische normen om statines voor te schrijven verlaagd in het Verenigd Koninkrijk. Daardoor zouden zo'n 5 miljoen nieuwe klanten ontstaan voor farmaceuten, schreven artsen.

Vandaag kopt de dikwijls op sensatie beluste krant Sunday Express dat er doden vallen door statines. In een evenwel rustig artikel legt de krant uit dat er nogal wat bijwerkingen zijn van statines. Die vallen te constateren via de zgn Yellow Cards meldingen van de Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHPR).

Malcolm Kendrick
Volgens de in Engeland bekende cholesterol- en statine-scepticus en arts Dr. Malcolm Kendrick zouden de meldingen slechts om een topje van de ijsberg gaan, omdat veel artsen geen gebruik maken van het Yellow Card-systeem om bijwerkingen te melden.

De MHPR ontkent de cijfers niet, maar geeft aan dat er geen causale verbanden tussen het gebruik van statines en de 227 gerapporteerde doden en de hoge aantallen bijwerkingen mogen worden getrokken.

De krant werd met kennelijke instemming geciteerd door de inmiddels wereldberoemde activistische cardioloog Aseem Malhotra. Hij noemt in zijn tweet de al even activistische Zuid-Afrikaanse sportarts en bioloog Tim Noakes.Fotocredits: Sunday Express, Aseem Malhotra
Dit artikel afdrukken