Ik viel van m'n stoel. We hebben zo'n beetje de mooiste grasmatten - lekker vet en vol onverzadigde vetzuren - van de wereld en daarom de best mogelijke melk. Beter dan in de Alpen of in verdorde Spaanse, Italiaanse of Franse vlakten en 'heul veul' bovendien. Niettemin heeft nooit iemand bedacht hoe we in dit "andere land van de kaas" eindelijk ook eens "andere kaas" kunnen maken? Vreemd. Hoe komt dat toch?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ps de website is ook nog in ontwikkeling, maar op www.bergerkaas.nl vind je meer informatie.
hartelijke groet Peter Bosman
Het verbaasde mij ook dat er weinig 'andere' kazen in Nederland worden gemaakt, brie en camembert-achtigen worden over de hele wereld geproduceerd maar niet in kaasland Nederland. Ik vond dat zo vreemd dat ik besloot om zelf een witschimmelkaas te ontwikkelen. De kaas komt zeer binnnenkort op de markt zodra alle administratieve obstakels opgeruimd zijn. Het was vrij lastig, witschimmelkaas maken is moeizaam en precies werk in vergelijking met harde kaas, maar het resultaat is lekker.
groet peter bosman
Hallo Dick,
Landelijk gezien is het volume van deze kazen natuurlijk erg laag, Bij ons is het een aanzienlijk hoger. Hoeveel precies kan ik zo niet zeggen omdat we sinds kort de webwinkel en gewone winkel hebben samen gevoegd. Dit kon omdat we onlangs uit de franchiseformule gestapt zijn (die van de "schoonebeker schapenkaas")
De omzet van Bongrain vind ik niet interessant. Ik probeer liever de kleine Nederlandse producenten aan een hogere omzet te helpen. Old Alkmaar heb ik niet in mijn assortiment omdat ik al ca. 15 oude type Gouda kazen in mijn winkel heb.
De Gouda types van Cono heten bij ons SmaaQ, deze had ik niet genoemd omdat ze, onder verschillende merknamen, overal te krijgen zijn.
De meeste kaassoorten in Nederland zijn hard omdat de keuringen bij zachte soorten veel intensiever en dus duurder zijn.
Groet,
Harry
Harry, dank voor je spam en inhoud ;-) Ik weet dat je een prima winkel hebt, dus vooruit.
Een paar vragen:
- hoe groot is het volume in de kazen die je daar noemt ten opzichte van de totale kaasomzet van Nederland. Als het een half procent is, mogen we vermoedelijk heel blij zijn.
- hoeveel van die kazen zijn hard, cq. 'Dutch type'?
- hoe groot is de omzet van bijv. een grootkaasmaker Bongrain in Frankrijk is (ook uitvinder van nieuwe kaassoorten, zoals o.m. de Saint Agur, die bijv. Cono - van de Beemster-kazen - prima had kunnen maken.
- waarom noem je (de Gouda types) Beemster en Old Alkmaar niet in jouw rijtje?
Hallo, ik wil graag op deze berichten reageren. Dick, in jouw eerste stukje staat al een veel gemaakte fout: het is roodbacterie, geen schimmel. Verder hebben veel kazen wel een naam die ergens op slaat: Doruvael is de naam van de boeredrij van fam. Vlooswijk en staat voor DOor RUilverkaveling VAn ELders, de Tijnjetaler is een variant op de Emmentaler maar dan uit Tijnje.
Het is voor de nederlandse boeren erg moeilijk om nieuwe producten te maken, vooral rauwmelks omdat deze 1 x in de 8 dagen gecontroleerd moeten worden, op kosten van de boer. Probeer dan nog maar eens kaas te verkopen.
Mede door ons optreden in De Slag om Brussel worden de controles bij boeren, of liever gezegt boerinnen(zij maken meestal de kaas) die het lang goed doen minder intensief.
Doordat de boeren steeds hygienischer (moeten) werken zullen kazen als de Stolwijker helaas verdwijnen. Er is nu al moeilijk aan te komen. Stolwijker is eigenlijk een kaas met een lichte (ongevaarlijke) bacteriebesmetting.
Hierdoor krijg deze kaas zijn uitzonderlijke smaak.
Een lijst van lekkere Nederlandse kaas?
Eric van Veluwen heeft al een boekje hierover geschreven."Echte Kaas"
Wij hebben veel bijzondere kazen op voorraad en leveren deze ook aan diverse restaurants.
Het lijstje: Machedoux, Machere en Machemat, Olde en Belegen Remeker, Lady Blue en Capriolen, Gerookte geitenkaas en feta-achtige kaas van de Stroese Dame, Boeren Goudse Oplegkaas, Doruvael, rode boeren smier, rode boeren smier geit, Romero, Olde Terwolde, Messeklever, Boerengoudse van Jong tot Brokkel, Boeren Leidse, Friese Nagelkaas, Skeapsrond, Tijnjetaler, Griene Tsiis, Boeren edammer, crottes en andere kaasjes van de Wolverlei, Bastiaanse Blauw koe of geit, Kruidenkazen van Marienwaerdt, Zwolse mosterdkaas, Kruidenkazen van Klaver, Zwolse Klaver van koe of geit, texelse schapenkaas.
Deze kazen hebben wij (bijna) standaard op voorraad bij Harry, de Smaakspecialist in Zwolle Zuid of via onze webwinkel www.deliweb.nl
Weten jullie nog andere kazen ? Ik hoor het graag!
Met "slowe" groet,
Harry Schonewille