De Amerikaanse Aspire Food Group ontwikkelde een volautomatische krekelkweekfabriek, meldt FoodNavigator. Het bedrijf wil daarmee de beslissende stap zetten naar insecten als 'normaal' voedingsmiddel voor mensen. Dat wil in onze westerse wereld nog altijd niet zo lukken, al eten we ongemerkt al heel wat insecten. In de nieuwe fabriek is precies vastgesteld wat iedere krekel op ieder moment van zijn levenscyclus nodig heeft, zodat "het gat tussen de theorie dat insecten een kosteneffectieve eiwitbron zijn en de praktijk dat het vooral duur is om insecten te kweken" eindelijk overbrugd wordt, zegt Aspire-topman Mohammed Ashour. Ashour hoopt zijn efficiënte krekelkweekfabriek op korte termijn goedgekeurd te krijgen als 'generally accepted as safe' (GRAS) door de Amerikaanse Food and Drug Administration.
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Voer voor Wakker Dier.
Die diertjes worden uitgebuit en is onhumaan!
Als ik de diverse draadjes op Foodlog goed begrepen heb, is ons huidige westerse voedingspatroon niet bepaald normaal of vanzelfsprekend. Het lijkt er sterk op, dat deze manier van eten in de verste verte niet haalbaar is voor de héle wereldbevolking.
Dus je moet wat. Als je uitgangspunt tenminste is: iedereen moet voldoende kunnen eten. Je kunt ook zeggen: bekijk het maar.
Ik ben wel benieuwd naar de voedingswaarde van insecten. Ik heb ergens opgevangen dat ze een hoog percentage aan onverzadigde vetzuren bevatten. Als dat waar is, zou dat jammer zijn.
Insecten eten is 'normaal' als het vanzelfsprekend is. Dat is het niet zomaar en zeker niet te organiseren. Daar gaan lui die er op studeren en er over propageren, ook in Wageningen, aan voorbij. Alles wat we eten is ooit begeerd geweest omdat er niets anders was. En er moeten mensen zijn geweest die het uit wanhoop, honger, als eersten hebben geprobeerd en er mogelijk aan dood zijn gegaan. Paddestoelen, mosselen, garnalen, truffels (ja paddestoelen), knollen, bladeren, vruchten, diertjes zoals vogeltjes en cavia's. En desnoods een beer. Vast en zeker hebben mensen ook vroeger insecten geprobeerd om te overleven en worden ze nog altijd gegeten. Maar niet in het rijke westen.
En weet je wat ook niet? Zoetwatervis. Als ik een vluchteling uit Birma voorntjes aanbiedt wordt zij (moeder) euforisch. Ze bereidt ze voor haar gezin en elk visje dat wordt opgehengeld is haar opnieuw een feest.
Terug naar de kop hierboven.
Insecten eten moet 'normaal' worden. Van wie moet dat? Voorntjes eten is ergens in de wereld ook normaal, maar niet bij ons. En je hebt er niet eens een automatische fabriek voor nodig.
En op mijn erf kruipen zoveel naaktslakken rond dat het wel een automatische slakkenfabriek lijkt.
Wageningen, moeten we niet aan de naaktslak?