Naar aanleiding van Gates opmerkingen, schreef Arjen Hoekstra ons het volgende:

Ons onderzoek over de afgelopen jaren naar het waterverbruik van verschillende producten en dieten heeft geleid tot een aantal conclusies, die breed worden gedeeld binnen de wetenschappelijke wereld:

1. Landbouw is verreweg de grootste watergebruiker in de wereld; 92% van de watervoetafdruk van de mensheid zit in de landbouw.

2. Wereldwijd gaat 25-30% van al het waterverbruik naar dierlijke producten, vooral indirect (veevoer).

3. 25-30% van de watervoetafdruk van de gemiddelde wereldburger heeft dus te maken met de consumptie van vlees en zuivel. In veel landen is dat percentage veel hoger; bijv. 40% van de watervoetafdruk van de gemiddelde Nederlander komt door vlees en zuivelconsumptie.

4. Voor ieder dierlijk product bestaat een voedingskundig gelijkwaardig gewasproduct met kleinere watervoetafdruk.

40% van de watervoetafdruk van de gemiddelde Nederlander komt door vlees en zuivelconsumptie
5. Het volgen van richtlijnen voor "gezonde voeding" leidt tot een lagere watervoetafdruk, vooral doordat die richtlijnen minder vlees bevatten dan men daadwerkelijk eet. Een vegetarisch dieet heeft een aanzienlijk lagere watervoetafdruk dan een niet-vegetarisch dieet. De besparing is over het algemeen ergens tussen 20 en 40%. Daarmee is minder vlees en zuivel consumeren de makkelijkste manier om relatief veel water te besparen, vele malen meer effectiever dan minder douchen, om eens wat anders te noemen.

6. En tot slot, de urgentie van het waterprobleem: ongeveer 4 miljard mensen leven in gebieden die een deel van het jaar of meer kampen met ernstige waterschaarste. Daarom moet de waterafdruk van de mensheid omlaag. En om de Nederlander uit de droom te helpen: 95 procent van onze waterafdruk ligt buiten onze landsgrenzen (door import), voor een aanzienlijk deel ook vanuit waterschaarse gebieden.

Je kunt beargumenteren dat er in het menselijk consumptiepatroon een kleine niche is voor dierlijke producten - met historische en culturele argumenten voor en ethische argumenten tegen - maar één ding staat vast: we zijn heel ver doorgeschoten - simpelweg de enorme schaal van de huidige wereldwijde vlees en zuivelconsumptie is onhoudbaar.


Zoveel staat dus vast: Gates onderschat de waterafdruk van vlees zoals we dat nu produceren. Of innovatie daar veel verandering in kan brengen is de vraag omdat het lokale kringlopen vereist die technologische vernieuwing niet kan zomaar kan afdwingen van de natuur.

Fotocredits: Flesh of my flesh, kadluba
Dit artikel afdrukken