De gastronomische wereld omarmt bier steeds meer als alternatief voor wijn. Theo Flissebaalje vindt dat niet verwonderlijk. Volgens het bestuurslid van biervereniging Pint kan bier met meer smaken gecombineerd worden dan wijn. Dat komt omdat er veel verschillende biertypen zijn, en hun aantal de laatste tijd rap toeneemt. Vooral speciaalbieren uit de streek zijn populair.
Eigenaar Peter Klosse van restaurant De Echoput erkent dat bier dezelfde rijkdom aan smaken kent als wijn. In sommige gevallen heeft bier wel iets weg van wijn. Zoals het gerstebier DeuS, dat na gisting dezelfde behandeling krijgt als champagne. Ook de presentatie wordt soms afgekeken van wijnproducenten.
Bron: Algemeen Dagblad - p. 28 met dank aan MKB
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
het topic gaat in eerste instantie over de combinatie van bier bij het eten en niet zo zeer over bier in het eten. Alleen de quote van Peter Klosse ging over het (in)koken van bier dat bitterheid geeft.
Het combineren van bier met eten kent zeer vele mogelijkheden. Het genoemde Kasteelbier is door zijn zoetheid een goede combi met desserts (bijvoorbeeld chocolade mousse). bitterheid in bier maakt de combinatie juist heel mooi met gerechten die ook een bittertje bevatten (peultjes, tauge, etc.).
Nick bedankt.Je bevestigd in feite mijn gevoel over dit bier.Helemaal niet door het eten.
Geef mij maar de veldsla.;-)Ga het nu halen.
Niet automatisch Anne, het is niet 'omdat' het van hooggisting is dat het weinig hop bevat. Sterk gehopte bieren zullen bij het koken ongedekt bitter blijken. Met Orval koken, bijvoorbeeld, is eigenlijk niet te doen. Designerbieren als Kasteelbier zijn doorgaans ook nog eens gezoet om de hop te maskeren en het bier makkelijker drinkbaar te maken. Met koken vallen die smaken uit elkaar.
Wat men in koken met bier zoekt, is de zuurzoete toets, niet de bittere. Lambiek, geuze, bieren van spontane gisting, worden traditioneel met overjaarse hop gebrouwen. dat geeft nog wel het bewaareffect, maar niet de bitterheid. Ook bij de Zuid-Westvlaamse 'rode' bieren van gemengde gisting (Rodenbach, Bios, ...) is er weinig hopinvloed. Men kookte vroeger ook weinig met zware, dure bieren. Je giet toch ook geen Romanée-Conti in een saus.
Nick,zo,n 23j.geleden heeft mijn man het voor het eerst gedronken in Belgie.Hij vindt het lekker.Niet om er mee op te scheppen of indruk te willen maken.
Ik houd niet van bieren.De geur vind ik onaangenaam.
Ermee koken zou niet snel in mij opkomen.Mijn man daarentegen heeft er een aantal keren een stoofpotje meegemaakt.De meningen aan tafel over de smaak liepen uiteen.
Ik kon er niet mee weglopen.
Dit bier is van hoge gisting.Dat zou volgens jou dan een laag hopgehalte hebben.
even off topic, maar....sociale ostentatie! Prachtige term Nick, gaat verder dan Veblen's Conspicuous Consumption....