Bier mag eindelijk.

De gastronomische wereld omarmt bier steeds meer als alternatief voor wijn. Theo Flissebaalje vindt dat niet verwonderlijk. Volgens het bestuurslid van biervereniging Pint kan bier met meer smaken gecombineerd worden dan wijn. Dat komt omdat er veel verschillende biertypen zijn, en hun aantal de laatste tijd rap toeneemt. Vooral speciaalbieren uit de streek zijn populair.

Eigenaar Peter Klosse van restaurant De Echoput erkent dat bier dezelfde rijkdom aan smaken kent als wijn. In sommige gevallen heeft bier wel iets weg van wijn. Zoals het gerstebier DeuS, dat na gisting dezelfde behandeling krijgt als champagne. Ook de presentatie wordt soms afgekeken van wijnproducenten.Koken met bier is volgens Klosse vooral voor de kenner weggelegd. Wie het bier te lang laat inkoken krijgt te maken met een bittere smaak. Hoewel bier volgens Klosse een verrijking voor het menu kan zijn, gelooft hij niet dat de drank de positie van wijn kan bedreigen. Alleen al omdat veel vrouwen liever wijn dan bier drinken. Om de juiste kennis op te doen kunnen bierliefhebbers verschillende symposia bezoeken, of de culinaire tijdschriften Bier! en Puurzaam erop naslaan. Zij kunnen bovendien hun hart ophalen aan de Week van de Smaak 2009. Het thema van deze week is namelijk bier.


Bron: Algemeen Dagblad - p. 28 met dank aan MKB
Dit artikel afdrukken