Eten met smaak doen we allemaal graag, schrijft Knack, maar bij mensen met een smaakstoornis is dat een probleem. Smaakloos eten kan bij hen leiden tot ondervoeding; ze eten minder omdat het hen niet smaakt.

Het verschijnsel treedt vaker op bij ouderen. Hun reukzin, en daarmee het vermogen om te proeven, neemt af. ‘Het is een onderschat probleem,’ zegt Marleen Finoulst, arts en hoofdredacteur van het gezondheidsmagazine Bodytalk op Knack.

Koks kunnen zich laten bijscholen om ook mensen met smaakstoornissen lekker eten voor te kunnen zetten. Tijdens zulke cursussen leren ze over de factoren die een rol
spelen bij de smaakbeleving, hoe we proeven en welke factoren daarbij een rol spelen, zodat zij toch lekkere maaltijden kunnen maken voor mensen met smaakproblemen. Die nieuwe aanpak heeft een naam gekregen: de gastrologie, letterlijk 'de leer van de maag'.

Let wel, dat is iets anders dan gastronomie, de 'hogere kookkunst' of fijnproeverij. Ook die kun je overigens toepassen om het eten voor ouderen smakelijker te maken, zoals sterren-chefkok Michel Roth koks van de Franse bejaardenzorggroep Orpéa al eens leerde.
Knack - 'Smaakstoornissen zijn een onderschat probleem'
  • Deel
Druk af