Na malaria is schistosomiasis de meest voorkomende parasitaire tropische ziekte. Besmetting vindt plaats in zoet oppervlaktewater waar zich de slak bevindt. Garnalen kunnen de slak gerust eten, want besmetting vindt niet via de spijsvertering plaats en is niet overdraagbaar op de mens. Sterker nog: garnalen zijn roofdieren die verzot zijn op de slakken. Ze kunnen er tot wel 12 per dag eten.

Aquacultuur is een sterk groeiende bedrijfstak. De kweek van zoetwatergarnalen vindt vaak plaats in rivieren en meren waar de slak voorkomt. Het idee is dat jonge garnaaltjes worden uitgezet in die wateren, vervolgens de slakken eten, en geoogst worden als ze de juiste grootte voor de handel hebben bereikt.

Niet alleen de garnalenbranche kan van de voorgestelde aanpak profiteren. Het scheelt ook in milieuimpact doordat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn tegen de slakken. Het uitzetten van garnalen herstelt bovendien de populatie van garnalen waar die door de aanleg van dammen verdwenen is.

Maar vooral neemt het aantal besmettingen af. Jaarlijks worden 250 miljoen mensen wereldwijd besmet door de parasiet en sterven er 200.000. De maatschappelijke winst kan groot zijn, zegt een onderzoeker tegen Eurekalert. “Armoede en schistosomiasis gaan hand in hand. Het is bekend dat besmetting met de parasiet de groei en verstandelijke ontwikkeling van kinderen verstoort en volwassenen belemmert te werken, wat weer de armoede versterkt.”

De studie verscheen in het vakblad Nature Sustainability.
Dit artikel afdrukken