De zegspersoon meldde te verwachten dat Voedselbank-klanten het ganzenvlees weggooien omdat ze niet weten hoe het klaargemaakt moet worden.
Borstvlees van gans is droog. De bouten zijn taai als het een oudere gans betreft. Een poelier vertelde dat zijn personeel bovengemiddeld veel werk heeft aan het schoonmaken van ganzen. Bedrijfseconomisch is gans moeizaam.
Fotocredits: Rick Smith
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beste kookliefhebbers,
Dit topic is alweer een jaar oud, maar ik vond het ietwat onbeschoft om onder een huidig artikel een ander onderwerp te starten.
Ik wil graag nogmaals jullie aandacht vragen voor de wilde ganzen! Op dit moment ben ik samen met een projectgenoot bezig met het opzetten van een keten voor het vlees van de wilde ganzen.
Ik ben een student aan HAS Hogeschool en deze opdracht komt vanuit de Provincie Noord Brabant en is voor mijn afstuderen.
Om een betere kijk op de markt te krijgen, hebben wij een enquête opgesteld. En ik zou jullie willen vragen of jullie 5 minuutjes hebben deze in te vullen. (we verloten 3 x 50 euro en je krijgt altijd een Zalando kortingscode)
http://enquete.researchtool.eu/start/8678
Verder is het ganzenprobleem weer helemaal trending en worden er zelfs op nationaal niveau lezingen voor georganiseerd. Wanneer een foodlog schrijver hier nogmaals aandacht aan wil besteden, mag er natuurlijk altijd een berichtje verstuurd worden! Ook met geïnteresseerden wissel ik graag gedachten uit! Ik heb namelijk ook al eerder op foodlog rondgekeken voor interessante uitgangspunten betreffende de wilde ganzen.
Wij zijn al helemaal fan van het vlees en hopen de consument hier ook in mee te krijgen!
Alvast bedankt,
Nadine David
Sorry, maar dat klinkt mij als onzin in de oren.
Ja maar Robin, de smaak van 't beest zit onder z'n vel. Stropen is in feite zo klaar, maar dan is het helemaal niks meer...
Je moet dus ook niet al je tijd verspillen aan het kaal krijgen van zo'n beest. Hup, borsten eruit snijden en klaar. Eventueel de poten nog villen als je wilt, maar ik zou die moeite al niet eens nemen als je weet dat er ook zoveel ganzen worden weggegooid. Dan kun je toch amper van verspilling spreken als jij toevallig niet dat hele beest gebruikt?
Laatst 2 ganzen gekregen op de dag van afschot. Volledig aan flarden geschoten en dus gaan smetten in de buikholte. Los van het enorme werk om die beesten kaal te krijgen, zit je vaak met ongenietbaar vlees, bevuild door de inhoud van de ingewanden. Als een dergelijk beest uit de lucht wordt geschoten, heb je ook nog het probleem van diverse fracturen, ook niet echt bevorderlijk voor de kwaliteit van het vlees. Doen we niet meer. Gewoon gans eten, dat wel, maar dan uit de (Label Rouge) mesterij...