Tussen december 2017 en februari 2018 maakten anonieme onderzoekers undercover opnamen bij 6 grote varkensbedrijven in de Italiaanse provincies Brescia, Cremona en Mantua. Het ging om bedrijven met 3.000 tot 10.000 varkens, die varkens opfokken voor de wereldberoemde (en beschermde) Parmaham. In 2016 werden in Italië een kleine 12 miljoen varkens geslacht, goed voor de verkoop van 8,7 miljoen parmahammen. De EU importeert 61% van de parmahammen; Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Nederland en België zijn de grootste importeurs.

De beelden - door GAIA op Facebook gezet - laten "erbarmelijke levensomstandigheden" zien, "schrijnende wantoestanden met een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne. Zieke, ernstig gewonde en dode varkens en wetsinbreuken bij de vleet", aldus GAIA.

De dierenwelzijnsorganisatie noemt expliciet het routinematig (en ondeskundig) amputeren van de varkensstaarten, een praktijk die in de EU al meer dan 20 jaar verboden is. Ook het ontbreken van afleidingsmateriaal (speeltjes voor varkens) en het staart- en orenbijten van gefrustreerde varkens dat daar het gevolg van is, komt duidelijk in beeld. Ook zijn zieke en verwaarloosde dieren te zien. "Zeugen in illegale zeugboxen - verboden in de EU sinds 2013 - kunnen zich niet eens omdraaien. De ventilatiesystemen in de loodsen zorgen niet voor voldoende frisse lucht. In het algemeen kunnen we spreken van een schrijnend gebrek aan hygiëne. Karkassen van dode varkens liggen in een ruimte waar zeugen moeten bevallen. Op een andere locatie liggen de karkassen net buiten de loods opeengestapeld. In de loodsen krioelt het van de ratten en de muizen. Varkens in overvolle boxen zien we op elkaar urineren. In één kwekerij liggen geaborteerde foetussen op de vloer naast hun dode moeder", klinkt het in het persbericht.

"Als de beelden één ding duidelijk maken, dan is het dat Europa absoluut niet trots moet zijn op haar parmaham. Integendeel, het is een grote schandvlek op de Europese regelgeving inzake dierenwelzijn’, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch in De Standaard. "Parmaham ligt bij ons in de winkelrekken als een kwaliteitsproduct. Maar de meeste consumenten weten niet dat Italiaanse varkens daarvoor in afgrijselijke omstandigheden moeten leven."

Dit artikel afdrukken