De beelden - door GAIA op Facebook gezet - laten "erbarmelijke levensomstandigheden" zien, "schrijnende wantoestanden met een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne. Zieke, ernstig gewonde en dode varkens en wetsinbreuken bij de vleet", aldus GAIA.
De dierenwelzijnsorganisatie noemt expliciet het routinematig (en ondeskundig) amputeren van de varkensstaarten, een praktijk die in de EU al meer dan 20 jaar verboden is. Ook het ontbreken van afleidingsmateriaal (speeltjes voor varkens) en het staart- en orenbijten van gefrustreerde varkens dat daar het gevolg van is, komt duidelijk in beeld. Ook zijn zieke en verwaarloosde dieren te zien. "Zeugen in illegale zeugboxen - verboden in de EU sinds 2013 - kunnen zich niet eens omdraaien. De ventilatiesystemen in de loodsen zorgen niet voor voldoende frisse lucht. In het algemeen kunnen we spreken van een schrijnend gebrek aan hygiëne. Karkassen van dode varkens liggen in een ruimte waar zeugen moeten bevallen. Op een andere locatie liggen de karkassen net buiten de loods opeengestapeld. In de loodsen krioelt het van de ratten en de muizen. Varkens in overvolle boxen zien we op elkaar urineren. In één kwekerij liggen geaborteerde foetussen op de vloer naast hun dode moeder", klinkt het in het persbericht.
"Als de beelden één ding duidelijk maken, dan is het dat Europa absoluut niet trots moet zijn op haar parmaham. Integendeel, het is een grote schandvlek op de Europese regelgeving inzake dierenwelzijn’, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch in De Standaard. "Parmaham ligt bij ons in de winkelrekken als een kwaliteitsproduct. Maar de meeste consumenten weten niet dat Italiaanse varkens daarvoor in afgrijselijke omstandigheden moeten leven."
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Delhaize en Colruyt halen vooralsnog - in afwachting van meer duidelijkheid - de parmaham niet uit de schappen, meldt De Standaard.
Wel hebben beide supermarktketens hun leveranciers in Italië benaderd om "na te gaan of zij hun product produceren conform de normen inzake dierenwelzijn."
#5 Jos; Wat vind jij dan raar?
Marianne Stolp #4 Rare reactie: "boycot dit product en stop alle subsidies!"
Dank je Gaia activisten. De waarheid komt zo naar buiten. Hoe kan je dit goedpraten? Verschrikkelijk dierenleed, boycot dit product en stop alle subsidies!
Frank Eric,
Dus?