Afgelopen week zei Rabobank dat melkboeren weliswaar in de problemen zijn, maar dat er hooguit een paar failliet gaan. Vanavond sprak 1Vandaag onder meer met LEI-econoom Krijn Poppe, die de afgelopen dagen volop meedeed aan de melkdiscussie op Foodlog.

Cyclisch
Hij zei dat een derde van de 17.000 Nederlandse melkboeren mogelijk in problemen is. Ze moeten rekening houden met een meer 'cyclische' markt. Dat betekent dat ze dalen en pieken aan moeten kunnen. Dat is niet zo makkelijk als boer, want het betekent dat je flink wat geld in reserve moet hebben om steeds een jaar of nog wat langer met verlies te kunnen werken. Dat zou nog wel lukken als je in goede jaren goud verdient. Dat doen boeren doorgaans niet. Ze moeten naar de bank om wat bij te lenen. Dat kunnen melkboeren vaak best, omdat ze een hypotheek kunnen nemen op hun weides. Uiteindelijk blijft er echter niets over.



Pak de piek
Ook LTO-melkboerenvoorman Kees Romijn vertelde ten opzichte van vorig jaar maandelijks een dikke tienduizend euro te missen in zijn exploitatie. Al zijn collega's, zo vertelde hij, hopen de volgende piek in de markt te kunnen pakken. Maar hou je die race vol?

Volgens boerin Agnes spant het erom. De banken en LTO hebben haar verteld dat het schip met goud in 2020 binnen vaart. Dan zou de wereldvraag naar melkpoeder zo groot zijn dat je er blind op kon investeren. Dat deed ze, maar nu staat ze er verdrietig bij te kijken.

Lissabon: tussen Sieta en Agnes
Sieta van Keimpema kwam in de studio van 1Vandaag langs. Zij is van de boeren van de European Milkboard. Die vinden dat je niet zoveel melk moet maken. Als je teveel maakt, is het spul immers niets meer waard en dan verdien je als boer niets terwijl je kosten wel doorlopen. Ze zei dat er iets was met het verdrag van Lissabon binnen de EU. Helemaal duidelijk werd het niet.
Wel duidelijk werden de uitspraken van Poppe van het LEI: de markt gaat van piek naar dal en daar moet je wel tegen kunnen als boer. Ook financieel. Daarmee ontkende hij met zoveel woorden het verhaal van Romijn die in de uitzending zei dat de vraag uit China en Rusland onverwacht even tegen zitten. Volgens Poppe is het onverwachte juist het kenmerk van de toekomst. Na Rusland en China komt er weer wat nieuws dat even tegen zit, al komen er ook tijden die even meezitten. Daar moet je mee leren omgaan als boer. Om het met een mooi Engels bon mot te zeggen: if you can't stand the heat, get out of the kitchen.

Lezers, wat denken jullie: gaat die schat van een boerin Agnes, die luistert naar bank en LTO, het redden? Of zou Van Keimpema het klaarkrijgen in Brussel met oude teksten uit Lissabon in de hand?

Fotocredits: boerin Agnes, 1Vandaag
Dit artikel afdrukken