Herkenbaar
Uitgangspunt is dat het biologische product voor de consument herkenbaar is. Zeker op die plaatsen waar zowel gangbaar als biologisch verkocht wordt, denk aan de markt, de supermarkt en de groentewinkel, moet een vermenging tussen bijvoorbeeld biologische en gangbare appels voorkomen worden. De controle dient waterdicht te zijn.
Banderollen, ouwels, stickertjes voldoen niet aan de definitie van verpakking. Daarmee wordt het biologisch product gezien als onverpakt en dat is volgens de nieuwe EU-verordening niet toegestaanDe laatste tijd verschijnen volop verpakkingsinnovaties, die inzetten op minimaal gebruik van plastic en maximale herkenbaarheid en traceerbaarheid. Bijvoorbeeld de kleine banderol om courgettes, het groene voetje en banderol om bananen, een ouwel op een broodje, de laserprint op gember en zoete aardappel en kleine stickertjes op appels en pompoen. Ook zonder plastic verpakking zijn deze producten duidelijk herkenbaar als biologisch. Er liggen nog veel meer innovaties op de plank. Of die straks ook in het schap zichtbaar worden is nog maar de vraag.
Onverpakt
Vanaf 1 januari 2022 geldt de nieuwe EU-verordening biologische landbouw (2018/848). In deze nieuwe verordening worden, al vanaf januari 2021, strengere eisen gesteld aan de controleerbaarheid van het biologische product. Fraude met biologisch moet te allen tijde voorkomen worden. Van volledig verpakte producten weet je zeker dat er onderweg geen vermenging met gangbaar heeft plaatsgevonden. Banderollen, ouwels, stickertjes voldoen helaas niet aan de definitie van verpakking. Daarmee wordt het biologisch product gezien als onverpakt en dat is volgens de nieuwe EU-verordening niet toegestaan.
Supermarkten en andere verkopers staan nu voor een dilemma. Moeten ze biologische producten weer volledig gaan verpakken? En terug naar de plastic verpakkingen? Plastic geeft tenslotte het meeste zicht op het product. Weg dus maar weer met de onlangs ingevoerde stickertjes, en banderollen? Maar hoe leg je dat uit aan de consument, die juist blij was met de vermindering van plastic verpakkingen om groente en fruit?
Een herkenbaar biologisch product, goed controleerbaar, en niet te vermengen met gangbaar product. Dat is het uitgangspunt. Maar laten we ook aandacht blijven besteden aan andere duurzaamheidsdoelstellingen, zoals het verminderen van plastic verpakkingen. En zo samen zorgen voor een goede definitie van ‘voorverpakt levensmiddel’. Zodanig dat de consument in de toekomst vaker biologisch groente en fruit koopt, zonder onnodig plastic.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In aanvulling op mijn #21.
Er komt niet zo snel meer bio bij. Vanuit NL dan.
Zo Frank Eric, ik was nog bij hot en jij al bij her!
Ik heb op een blauwe maandag nog een master Politicologie gehaald :)
Verantwoordelijkheid hoort bij besturen. Verantwoordelijkheid ontwijken bij politiek? Groot verschil, maar in Den Haag heb je politieke bestuurders..
Belangrijke punt bij kwaliteitsmanagement zeker in de Food is de omgekeerde bewijslast en het de aantoonbaarheid van je acties.
Dus in het geval van bio is de (plastic) verpakking vooralsnog de makkelijkste weg voor je aantoonbaarheid van scheiding van stromen..
En waar je bio leest kun je elk keurmerk/certificeringsschema invullen.
#19, Sander, ik heb 'ns op een maandag wat van die kwaliteitszorg meegekregen. Zoals het kopje 'verantwoordelijkheden vast leggen'. Kunnen ze goed gebruiken bij oa de toeslagenaffaire, en kan er niet gezegd worden dat niemand verantwoordelijk was. Verder speelt bij kwaliteitszorg toch ook dat je steeds verbetert? Lijkt me ook een goede voor het kabinet.
Gaat hier te ver. Hier, bio, plastic, papieren werkelijkheid.
Eric, ik denk dat er geen enkele incentive is die leidt tot een situatie waarin iedereen snel naar bio overstapt.
@Sander Koning Labadie #17 , de door jou geschetste problemen in het toeleveringskanaal zijn er natuurlijk nu ook al - alleen controle voorkomt dat niet biologisch in een biologisch plasticje wordt verpakt -. Bij mijn oplossing wordt er al snel alleen biologisch geproduceerd. Wie niet meedoet graaft z'n eigen graf.