Op 1 juni gaan de terrassen weer open, start het openbaar vervoer zijn normale dienstregeling en mogen restaurants, cafés en bioscopen weer beperkte groepen gasten ontvangen. Experts verwachten dat ongeveer 3 weken na deze heropeningen het aantal besmettingen weer zal stijgen. Immunoloog Ger Rijkers, hoogleraar aan het University College Roosevelt in Middelburg vreest voor de situatie die dan ontstaat: “Als het aantal besmettingen hierdoor weer flink gaat stijgen, zal het heel lastig zijn om mensen weer terug in hun hok te krijgen. Zeker midden in de zomer.”
Deze situatie lijkt voor Nederland nog ver weg, maar is in Zuid-Korea al realiteit. Een besmette feestganger in een nachtclub in Seoul heeft daar ten minste 15 nieuwe coronagevallen veroorzaakt. De maatregelen zijn daar weer aangescherpt. Ook in delen van China laait het aantal besmettingen ineens op. In Europa meldde Duitsland eergister dat het besmettingsgetal weer was gestegen tot boven 1.
Naast de angst voor een tweede golf klinkt vanuit de samenleving juist ook de roep om versoepeling van de maatregelen. Mensen zijn het binnenzitten beu en willen weer naar buiten en doen dat ook; Rijkswaterstaat bevestigt meer drukte op de wegen. Ondanks de versoepeling blijft voorzichtigheid geboden, dat benadrukt ook Nederlands topvirologe Marion Koopmans: “We moeten écht goed de vinger aan de pols houden. De voorwaarde dat versoepeling niet doorgaat als mensen zich niet aan de gedragsadviezen houden, is ontzettend belangrijk.”
Als Nederlanders zich niet aan de gestelde maatregelen houden, zullen we dat bekopen met meer coronadoden óf een strengere en verlengde lockdown. Dat laatste is dodelijk voor de economie én het voedselsysteem dat nu al kraakt onder het vlees, de zuivel, de aardappelen en groenten die door de lange wereldwijde ketens niet meer op hun plaats van bestemming kunnen komen of geen markt meer hebben omdat restaurants nauwelijks omzet draaien. Bestuurder Philip Lane van de Europese Centrale Bank sprak vandaag de hoop uit dat de EU na de zomer uit haar economische dal weer opkrabbelt. In de VS met zijn beperkte sociale vangnetten is inmiddels zichtbaar hoe groot de ravage van slechts 2 maanden lockdown is: 33 miljoen werklozen (ruim een vijfde van alle banen), miljoenen op de boerderij gedode dieren die niet meer geslacht kunnen en nog veel meer op het land geloosde melk die niet opgehaald wordt door de melkfabriek.
In de EU is die situatie minder nijpend omdat we socialer en beter georganiseerd zijn om klappen op te vangen. Maar heel lang houdt ook de EU een stilstaande economie niet vol. De uitdaging is dus inderdaad het publiek te laten gehoorzamen en er het beste van te hopen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#15 Frank Eric
Die verhalen ben ik ook tegengekomen en als je dat zo leest is het een wonder dat er nog mensen lopen te winkelen.
Een deel (bloedstolsels) is zeker te wijten aan het gestrekt plat liggen zonder enige beweging. En ja, als het virus overal is gaan zitten, dan zit het natuurlijk ook in het sperma. Is dat erg met een gezonde partner, met een afdoende werkend immuunsysteem... .
Ik ben benieuwd wat de Nederlandse artsen voor interessante ontdekkingen doen.
Voorlopig ga ik er maar vanuit dat er geen tweede lockdown komt, men hoe langer hoe beter met het virus kan omgaan en wellicht komt men meer te weten over de werking van het immuunsysteem.
Tot nu toe is het SARS vaccin een ramp gebleken, gelukkig nooit op grote schaal op mensen uitgeprobeerd. Laten we hopen dat men het met SARS 2 net zo verantwoord aanpakt.
Op dit moment weten we nog veel te weinig, we kunnen een aantal dingen veronderstellen, hypothesen formuleren. Beleidsmakers kunnen niet wachten tot de wetenschap er uit is.
Je zou kunnen kijken naar een aantal zaken:
Elk land heeft zijn eigen manier van tellen van Covid-19 patiënten en - sterfgevallen. Wellicht zegt het algehele sterftecijfer meer. Evt. per hoofd van de bevolking.
Uitzonderingen zijn interessant. Bijvoorbeeld: Zweden doet het - op dit moment - "slechter" dan Noorwegen, Finland, Denemarken, Baltische Staten. Andere "negatieve" uitschieters: Polen, Ukraïne, Wit-Rusland. Tjechië, Slovakije doen het "goed" evenals Slovenië, Croatië, Griekenland. Hongarije en Roemenië (en Nederland): "middenmoot".
Waar komen de verschillen vandaan? De maatregelen? De timing van de maatregelen? De invloed van de zon/UV? Algehele gemiddelde toestand van de gezondheid van de bevolking? Verschillen in sociaal gedrag? Misschien was de uitkomst hetzelfde geweest zónder maatregelen? Zeg het maar.
Velen vermoeden dat er een 2e golf komt, wellicht gedurende de winter. Het zou kunnen dat deze 2e golf in Zweden milder is en in de buurlanden die het nu "beter" doen - heftiger. Dit virus, daar komen nooit van af, zo horen wij van experts.
Anderen die er voor doorgeleerd hebben zeggen: dit virus sterft gewoon uit deze zomer en komt niet meer terug.
Vaccin? De ene expert zegt: binnen anderhalf jaar, de andere: heel misschien over 15 jaar of misschien wel nooit.
We weten het niet.
Als je het niet weet, moet je proberen logisch te blijven nadenken. Wat mij betreft is dan een logische - in het verleden bewezen - aanpak: actief ziektegevallen opsporen, isoleren en behandelen, contactonderzoek. Er bovenop zitten, anders werkt het niet. Een "lockdown" is dan een tijdelijk extra hulpmiddel. Die tijd heeft Nederland IMHO niet optimaal benut.
PS: De diverse vormen van een "lockdown" leggen de problemen bloot die aanwezig zijn. Ligt het dan aan de "lockdown"?
#12, Maria, nog een verhaal om van te huiveren: het SARS-CoV2-virus sloopt van alles in het lichaam. Onder meer Nl-artsen zijn dat aan het uitzoeken. Het vormt bloedstolsels, en is mogelijk sexueel overdraagbaar. Het plaatje is nog lang niet klaar.
#13
Dan heb ik hier Gert van der Hoek, een interessante verhandeling voor rekenwonders: Lockdown redt geen levens, maar richt wel grote schade aan.
Zweden Taiwan, Botswana, UK... het komt allemaal langs. Inclusief alle smaakjes lockdown die men zoal heeft bedacht.
>> The only evidence for lockdowns is the desire that lockdowns worked. That, and the embarrassment (and worse) in admitting to error. What politician anywhere will cop to ruining their economy and the lives of millions of their citizens? Who can say “Ah, it was only a few trillion”? This will not happen. It just won’t. All politicians will and much go on repeating that their lockdowns “saved lives”.
They have to. It’s suicide not to. <<
Blij dat ik niet op de stoel zit van deze dames en heren.
#10 Zweden is inderdaad in de belangstelling. Maar kijk ook eens naar Tjechië: vergelijkbare omvang bevolking als Zweden. Tjechië had vrij snel een stevige "lockdown", ging uitgebreid testen, contactonderzoek, maskers verplicht. Gaan nu weer open - beetje vroeg misschien, maar mede ook door rechtszaak - hebben véél minder ziektegevallen en sterfgevallen dan Zweden. Zweden zit nu nog steeds op een behoorlijk hoog niveau, hoef je niet jaloers op te zijn. De ontwikkeling van de verspreiding en vóórkomen van het Coronavirus in Zweden loopt achter bij veel andere landen, waaronder Nederland. Nederland liep ook sterk achter, maar dat wisten we al.