De nieuwe afslankmiddelen van Novo Nordisk en Eli Lilly gaan de wereld veranderen. Ze werken namelijk heel erg goed. Maar er is ook een keerzijde. Enerzijds worden mensen ‘vetgemest’, en anderzijds helpt de farmaceutische industrie hen tegen betaling weer van dat overtollige gewicht af. Dit creëert een dubbel verdienmodel dat we onethisch zouden kunnen vinden en kan letterlijk de halve samenleving medicaliseren.
Poelman en Hagenaars zijn niet tegen de nieuwe middelen, maar wijzen de luisteraar op de invloed die het systeem op ons heeft en wat de afvalmedicijnen daarin voor een kans kunnen zijn. Een samenleving die vele onbewuste mechanismen blootlegt, krijgt weer nieuwe keuzemogelijkheden en de kans om serieus na te denken over wat we echt willen. Nu, vertelt Poelman, zijn vrouwen vooral bezig met hun uiterlijk: botox en Ozempic zijn populaire gespreksonderwerpen onder vriendinnen.
Met geneesmiddelen als Ozempic, Wegovy en Mounjaro hebben we een effectieve 'techfix' om een door het publiek als problematisch ervaren situatie op te lossen. Niemand wil te zwaar zijn en beperkt worden in zijn mogelijkheden. Dat probleem leek steeds onoplosbaar. Inmiddels is de helft van de Nederlandse bevolking te zwaar, telt ons land 2,5 miljoen mensen met obesitas, en zijn er zelfs jonge kinderen met type II diabetes. Dit kan nu grotendeels worden aangepakt. Zo'n situatie is zeldzaam, zegt Hagenaars. Het is alsof het klimaatprobleem, waar we maar niet uitkomen, opeens kan worden opgelost met een eenvoudige injectie en enkele extra, haalbare maatregelen.
Maar hoort daar ook bij dat we jonge kinderen bijvoorbeeld gaan 'vaccineren' tegen overgewicht? Dat zou nuttig kunnen zijn, aangezien overgewicht de hersenen blijvend kan ontregelen en ontsteken. Omdat dit nu mogelijk is in de nieuwe werkelijkheid, moeten we ons afvragen of we zo’n ‘obesitasvaccinatie’ normaal vinden en willen. Sterker nog: politiek en wetgever zullen er een standpunt over moeten innemen, nu de halve bevolking afhankelijk zou kunnen worden van een nieuwe groep medicijnen. Ook denkbaar is dat de minst draagkrachtige groep daar juist van zal worden uitgesloten zolang de behandelkosten te hoog zijn. Nog zo'n onderwerp waar politiek en overheid iets van zullen moeten gaan vinden.
Luister naar deze podcast op Spotify, op Apple Podcast of Soundcloud.
Deze podcast is de tweede in de serie 'Eeuwig slank met een prikje Wegovy en weg met gezonder eten?' voor het Foodlog Café op dinsdag 26 november.
Foodlog organiseert elke laatste dinsdag van de maand een diepgaand debat over actuele thema's in het voedselsysteem. Voorafgaand aan het debat publiceren we vier podcasts, zodat je goed voorbereid kunt meepraten! Denk en praat mee met onze gasten uit de podcasts over de vraag van dit moment op het gebied van gezond eten: een prikje, minder ongezond eten, of allebei tegelijk? Zien we je op 26 november van 16.00 tot 18.00 uur? Meld je hier meteen aan.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De samenleving wordt al decennia lang gemedicaliseerd. Wat is nu opeens het probleem?
Weerstand opbouwen en onderhouden op natuurlijke manieren en ziekte preventie verdwijnt steeds verder naar de achtergrond, er valt niets aan te verdienen.
De overgewichtprik kan daarom zonder meer aan deze lijst worden toegevoegd.
Pfffff, Musk, die denkt ook alleen maar aan waar hij het meeste geld aan kan verdienen.
Niet bekend of die vaccinaties er al zijn Astrid. Misschien een voorstel voor Musk om daar iets aan te doen?
Welja, waarom niet. Kunnen we de ouders en kinderopvang medewerkers neit beter vaccineren tegen het ongezond eten voeren aan kinderen?