De Japanse premier Shinzo Abe zei bij de slotverklaringen van de top dat de leiders, ondanks "grote verschillen" van mening, toch overeenstemming hadden weten te bereiken over klimaatverandering. "We krijgen net zo'n tekst als Argentinië in 2018. Een 19+1 verklaring", had de Duitse bondskanselier Angela Merkel al eerder te kennen gegeven aan journalisten.

Net als in de tekst na de G20-bijeenkomst in Buenos Aires staat in de nieuwe verklaring dat de VS opnieuw besloten hebben zich terug te trekken uit het Akkoord van Parijs "omdat het Amerikaanse werknemers en belastingbetalers benadeelt".

De andere 19 landen bekrachtigen het Akkoord van Parijs opnieuw en beloven dat zij zich zullen inzetten voor de volledige uitvoering ervan. Om klimaatverandering te helpen voorkomen, zullen de G20-landen aldus het slotdocument "een breed scala aan schone technologieën en benaderingen onderzoeken, waaronder slimme steden, ecosysteem- en gemeenschapsbenaderingen, op de natuur gebaseerde oplossingen en traditionele en inheemse kennis". Dat klimaatverandering daar volgens de wetenschap van het VN-klimaatpanel IPCC onvoldoende mee kan worden teruggedrongen, nemen ze voor lief; VN-secretaris-generaal Antonio Guterres wees vandaag in Abu Dhabi nog eens op de onverwacht hoge snelheid waarmee klimaatverandering zich lijkt te voltrekken.

Merkel, de 'klimaatkanselier' van de Duitse Energiewende, toonde zich verheugd met de overeenkomst. Volgens Deutsche Welle vertelde ze journalisten dat 'Parijs' en de maatregelen tegen klimaatopwarming niet meer kunnen worden omgedraaid. Ook zouden verschillende leiders individueel hebben gezegd te willen naar "netto nul-emissies" tegen 2050.

Volgens Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, is China van mening dat "klimaatverandering het lot van de mensheid zal bepalen". Daarom moet onze generatie "de juiste keuzes maken". Dat zei Wang Yi tijdens een persconferentie met zijn Franse collega Jean-Yves le Drian en VN-topman Guterres.


"Gezien de huidige situatie is het formaat 19+1 het best mogelijke scenario. Maar gelet op de grote bezorgdheid over de klimaatrisico’s is het geen ideaal akkoord", oordeelde Yukari Takamura, hoogleraar internationaal recht aan de universiteit van Tokio, tegenover het Franse persagentschap AFP. Toch is ook een ander belangrijk strijdpunt opgelost in Osaka. Met de ‘Osaka Blue Ocean Vision’ willen de G20 tegen 2050 de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastics stoppen door beter afvalbeheer en vernieuwingen op het gebied van verpakkingen.

'Eerlijk mondiaal vrijhandelsbeleid'
De G20 staan voor het bewaken van een "vrij, eerlijk en niet-discriminerend handelsbeleid". "De wereldeconomie blijft geconfronteerd worden met groeiende risico's omdat de handelsspanningen aanhouden", zei de Japanse premier Abe. Hij zei dat de G20 staan voor een sterke wereldwijde economische groei en klaar staan om actie te nemen als die in gevaar komt. Abe doelde op de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China die de vrijhandelseconomie in de wereld bedreigt. Hij maakte duidelijk dat hij de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping duidelijk had gemaakt dat zij een constructieve discussie aan moeten gaan om hun handelsspanningen op te lossen. Trump en Abe verklaarden dat de VS en China overeen zijn gekomen om de handelsbesprekingen te hervatten en dat Washington voorlopig geen tarieven meer zou toepassen op de Chinese export.

Rol Macron en Mercosur-EU
Tot opluchting van de 19 landen die hun trouw aan de klimaatdoelen van Parijs bevestigden, deed ook Brazilië daar aan mee. De nieuwe rechts-populistische president Jair Bolsonaro van het grote Zuid-Amerikaanse land overwoog aanvankelijk zijn land in navolging van de VS terug te trekken. Frankrijk zette hem onder grote druk om het klimaatakkoord toch te steunen. De Franse president Emmanuel Macron dreigde het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Mercosur-landen, waaronder Brazilië, te zullen blokkeren als Brazilië zou afhaken. Dat akkoord kwam afgelopen vrijdag tijdens de G20 af. Bolsanaro heeft deviezen en dus buitenlandse handel nodig. Boeren in met name de oude landen van de EU vrezen het akkoord omdat het grote agrarische land Brazilië toegang krijgt tot de EU met producten die het tegen veel lagere prijzen kan produceren dan zij. Ze wijzen - net als de Partij van de Dieren - op de milieu- en dieronvriendelijke praktijken die het land er op na zou houden. Bolsonaro heeft de schijn tegen omdat onder zijn jonge bewind al de nodige landbouwchemie werd toegestaan die in de EU verboden is.
Dit artikel afdrukken