De Financal Times meldde gisteravond dat het de eerste keer is dat de G20 gebruik gaan maken van hun Rapid Response Forum dat is opgericht om een 'vroegtijdig gesprek' te kunnen voeren over abnormale ontwikkelingen op internationale markten. Het gesprek moet niet gezien worden als paniek, maar om te voorkomen dat landen allemaal aparte initiatieven nemen om hoge prijsvorming te voorkomen. De exportrestricties en het hamsterbeleid van sommige landen zou op die manier in 2007-2008 de belangrijkste oorzaak geweest zijn voor de voedseloproeren die onder meer op Haïti tot regimewijzingen hebben geleid. De G20 spreken daarmee uit dat die te voorkomen zouden zijn geweest. Die uitspraak zou dan ook moeten gelden voor de uitbraak van de Arabische Lente die door de moderne geschiedkunde eveneens als een voedseloproer wordt gezien.

De G20 geven voorts aan dat zij zinnen op een herformulering van het beleid voor de zogenaamde biobrandstoffen die eetbare biomassa omzetten in brandstof voor motoren.

Onderwijl bereikt het publiek ook ander nieuws. In Europa, in Andalusië worden winkels door Robin Hoods geplunderd om de armen in de streek van eten te voorzien. De werkeloosheid in deze Spaanse streek ligt ruim boven de 30%, terwijl de mensen niet op zelfvoorzienendheid kunnen terugvallen. In Spanje is een controverse ontstaan over de arrestatie van 2 van deze 'dieven voor de armen', zo meldt het Franse blad L'Express. De Vlaamse boerenwebsite VILT meldt vanmorgen dat het aantal kippenhouderijen fors zal teruglopen. Dat de aantallen boerenbedrijven teruglopen is een natuurlijke trend van de afgelopen eeuw. Er blijkt echter ook iets anders. De totale productie neemtaf. Van een ruime overdekking met 167 procent in 2004 in de Belgische kipconsumptie is de vraag gedaald naar een bescheiden overschot van 117 procent in 2009. Vilt suggereert een verdere daling van de dekking als gevolg van de stijgende voerkosten. Ook omringende landen laten de afgelopen weken soortgelijke geluiden horen als gevolg van de tegenvallende oogsten. Hetzelfde VILT meldt vanochtend eveneens dat de VS hun graanoogst nog slechter inschatten dan tot dusver werd gedacht. Het is niet langer ondenkbaar dat kip - het vlees voor de arme rijke - zelfs voor het rijke Noord-West Europa weer een luxe artikel wordt.

Geen paniek, maar er is wel sprake van veranderingen in de toestand van de wereld. Zelfs in ons deel daarvan.

Fotocredits: Paradise Desire Panic, een echt verkeersbord in Pennsylvania, Steve Kennedy
Dit artikel afdrukken