Amsterdamse en Amerikaanse wetenschappers denken via een app vroegtijdig psychische klachten bij jongeren te kunnen opsporen. Ze hebben een eerste test van hun vinding gedaan en zoeken 500 proefpersonen voor een vervolgonderzoek, schrijft het AD.

Onderzoekers van de universiteit van Amsterdam en de Amerikaanse universiteiten Harvard en MIT lieten in een kleinschalig pilotonderzoek met 32 jongeren, van wie de helft psychische klachten had, 3 maanden lang de G-Moji app gebruiken. De jongeren werd gevraagd iedere dag een emoticon te versturen als symbool voor hoe zij zich die dag voelden. Ook hield de app belgedrag, beweeg- en slaappatronen bij.

In de onderzoeksperiode deden 2 meisjes een zelfmoordpoging. Het patroon in de emoticons was bij hen anders dan bij de overige jongeren: van weinig positieve gezichtjes naar helemaal geen positieve gezichtjes. Of er echt een relatie is, weten ze niet. Daarom roepen de onderzoekers nu de hulp in van 500 jongeren tussen de 16 en 24 jaar zonder mentale klachten om de app een maand te gebruiken en de data te kunnen vergelijken. Op deze manier kunnen jeugdhulpverleners psychische problemen voorspellen en beter inspelen op de hulpvraag van jongeren, verwachten de onderzoekers.

AD - G-Moji app moet vroegtijdig psychische klachten bij jongeren opsporen
  • Deel
Druk af