Het zogenoemde FTO-gen is geassocieerd met een vergrote kans op overgewicht. Canadese onderzoekers analyseerden de interactie tussen de genen en de omgeving.

Ze wilden weten of mensen met het FTO-gen gedoemd zijn obesitas te ontwikkelen, of dat interacties met de omgeving – zoals leefstijlfactoren- ook een invloed hebben. Uit het onderzoek blijkt dat een actieve leefstijl het effect van het FTO-gen reduceert met 75%.

Studie
Dat is het resultaat van een onderzoek onder 17.423 mensen uit zes verschillende etnische groepen. In deze studie volgden de onderzoekers de deelnemers uit 17 verschillende landen gedurende 3 jaar. Ze bekeken de relatie tussen fysieke activiteit en obesitas. Daarnaast bestudeerden ze de associatie tussen 14 obesitas-gerelateerde genetische eigenschappen en een actieve leefstijl.

Dat sporten voor het allergrootste deel verantwoordelijk is voor het verminderen van de kans op obesitas bij mensen met genetische aanleg is volgens de onderzoekers niet verrassend. Fysieke activiteit kan de uiting van genen, waaronder FTO, veranderen, zowel in spier- als in vetweefsel.

Hoop
Onderzoeker David Meyre noemt deze uitkomsten hoopvol voor de mensen met het FTO-gen: “Ook deze mensen kunnen er iets aan doen om te zorgen dat ze geen obesitas ontwikkelen. De ontwikkeling van ons lichaamsgewicht zit niet alleen in de genetische blueprint.” Hij denkt dat niet alleen sporten een gunstig effect heeft: “De resultaten motiveren ons om ook te kijken naar de invloed van andere leefstijlfactoren, zoals slaap, stress en voeding.”

Fotocredits: Early morning fitness, Department of Foreign Affairs and Trade
Dit artikel afdrukken