Super foods geproduceerd met nanotechnologie, algenchocola of high tech eten als oplossing voor het wereldvoedselprobleem; er wordt volop geïnnoveerd en geëxperimenteerd in de voedselindustrie. Nu het klimaat (en daarmee onze voedselproductie) onder druk staat, zoeken wetenschappers, (food)designers en technologen naar radicale vergezichten op de vragen van de toekomst. Aan de hand van het project 'Future Food.io' van filmmaker Matthijs Diederiks, waarin hij een jaar lang leeft op compleet voedsel zoals Soylent, gaan we in gesprek over voedselvraagstukken. Zijn we er eigenlijk al klaar voor om technologische innovatie in te zetten om onszelf en de wereld te verbeteren? Welke toekomstscenario's zijn er en hoe realistisch en dichtbij zijn die?

We gaan in gesprek met:
Matthijs Diederiks, documentairemaker, foodie 2.0 en technologiefanaat. Het afgelopen jaar leefde hij als experiment op voedselvervangers als Joylent. Het bleek een voedselreis langs DNA sequencing, biohacking en de nieuwste snufjes uit de voedselindustrie. Zijn documentaire Future Food.io, waarin hij zijn bevindingen deelt, is in de maak. Vanavond geeft hij een sneak peak; wat is volgens hem de state of the art van voedseltechnologie? En willen we deze innovatie al terugzien op ons bord?

Roland van Dierendonck is kunstenaar en creatief onderzoeker met een achtergrond in biologie en mediatechnologie. Momenteel is hij Artist in Residence bij Metaal Kathedraal binnen het Voedselpodium programma. Hij maakt daar een installatie over voedsel en het voedselweb, “It’s Not a Thing, It’s a Process”. Daarnaast is Roland actief als DIY Bioloog in het Open Wetlab van Waag Society, en geeft hij vakken in de Biospace van de HKU. Hoe speelt hij in zijn werk met onze perceptie van voedsel en hoe gaat dit idee volgens hem veranderen de komende jaren?

Nard Clabbers houdt zich als ‘Senior Business Developer Personalized Nutrition and Health’ bij TNO bezig met technologische en sociale innovatie. Zijn multidisciplinaire innovatieprogramma (een samenwerking met Wageningen Research) richt zich op gepersonaliseerd voedingsadvies op basis van persoonlijke gezondheidsdata. Hoe ziet hij de toekomst van ons voedsel en de manier waarop we omgaan met technologische innovatie op ons bord?

Janno Lanjouw richtte na zijn studies Geschiedenis en Journalistiek en Nieuwe Media het Food Film Festival op. Daar raakte hij gespecialiseerd in voedsel in de breedste zin. Deze kennis zet hij ook als freelance journalist in, zo schreef hij o.a. voor NRC, Het Parool, OneWorld en De Correspondent. Maar hij geeft ook presentaties, doet research en maakt (audio)visuele producties. Kortom; een allrounder als het aankomt op voedsel en alle ontwikkelingen van nu.

Elise Marcus studeerde Cum Laude af aan de Willem de Kooning academie met het prijswinnende project Mother Earth Network, waarin ze een nieuwe manier van communiceren met het ecosysteem visualiseert door data uit de natuur te verzamelen in één groot digitaal netwerk. Deze vertaalt ze vervolgens naar een menselijk verhaal. Aan de hand van (bewegend) beeld bevraagt ze zo de huidige systemen door op poëtische wijze wetenschap, technologie en spiritualiteit te koppelen aan kunst en design. Onderwerpen als voedsel, agricultuur en economie spelen een grote rol in haar projecten.

Meer informatie over de gasten vind je hier.

Future Food is onderdeel van het programma ‘Sign of the Times’
In deze programmareeks gaan we in op het spanningsveld tussen nieuwe technieken en de bijkomende maatschappelijke invloed daarvan. De sociologische en psychologische aspecten van nieuwe technologie zijn dagelijks in het nieuws en vormen trending topics op blogs en social media. Denk hierbij aan fake news, internet of things, robots om mee te slapen, zelfrijdende voertuigen en zogenaamde wearables. Helaas blijven zulke artikelen vaak oppervlakkig en krijgen ze nauwelijks ruimte voor verdieping. Daar proberen we met dit programma verandering in te brengen.

Reserveer voor deze avondbijeenkomst via de site van Pakhuis de Zwijger.

Informatie
Wanneer: Donderdag 23 november 2017 vanaf 20.00 uur.
Kosten: Gratis. Via Pay as you like kun je als je dat wilt, een bijdrage leveren.
Waar: Pakhuis de Zwijger, Kleine Zaal, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam. Leden van de Pakhuis de Zwijger community kunnen op de site meekijken via de livestream.
Reserveren: Via de website.
Dit artikel afdrukken