De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt dat per 1 juni aanstaande een nieuw onderzoeksinstituut wordt opgericht. RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) fuseren tot een nieuwe organisatie onder de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR). Het nieuwe instituut gaat vallen onder Wageningen University & Research. Vandaag zijn documenten in Wageningen ondertekend die de samenvoeging officieel bekrachtigen.

Door het samenvoegen van beide organisaties ontstaat, zegt het persbericht, "een unieke kennisinstelling voor de voedsel- en voederveiligheid in Nederland. Het nieuwe instituut kan de laboratoriumondersteuning voor de NVWA en de rijksoverheid effectiever en kennisintensiever uitvoeren. Door deze samenvoeging wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot. Wageningen Food Safety Research is een steunpilaar bij incidenten en crises voor de NVWA, de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en speelt een rol bij milieu-incidenten en (voedsel)vergiftigingen. Daarnaast functioneert WFSR tevens als nationaal en Europees referentielaboratorium."

In de markt gaat het geluid dat de fusie een steun in de rug is voor private analyse-bureau's nu het RIKILT en de NVWA, de voedselveiligheidspolitie, zo nauw gaan samenwerken. Het RIKILT voert ook analyses uit voor bedrijven die door de NVWA worden gecontroleerd. Een aantal zakelijke klanten zou zijn analyses liever onafhankelijk laten uitvoeren, zonder het risico op pottenkijkers.

Het besluit tot samenvoeging van de laboratoria werd afgelopen zomer genomen.
NVWA - Nederland krijgt nieuw instituut voor voedselveiligheid
Reageer
  • Deel
Druk af