Je vindt het steeds meer in de supermarkt: voedsel met een extra gezonde toevoeging. Denk maar aan yoghurtdrankjes met melkzuurbacteriën voor je darmen en melk met calcium voor je botten. In Nederland zijn vooral voedingsmiddelen met toegevoegde vitaminen heel populair, zo blijkt uit onderzoek. 66 procent van de consumenten koopt ze, gevolgd door voeding met extra vezels (62 procent) en voeding met extra calcium of ijzer (47 procent). Nieuw in het rijtje zijn producten met omega 3. Deze vetzuren zouden goed zijn tegen hart- en vaatziekten, artritis en depressies.
Eten met iets extra's heet officieel 'functioneel voedsel'. In de nabije toekomst zullen er nog allerlei nieuwe producten bijkomen, met toegevoegde stoffen voor bloeddrukverlaging, vertraging van botafbraak, verbetering van het afweersysteem, gewichtsbeheersing en sportprestaties.
"Voedingsmiddelen zullen bovendien steeds meer inspelen op het voorkómen van gezondheidsproblemen'', voorspelt immunoloog Eric Claassen. "We kunnen namelijk steeds beter voorspellen hoe ziekten gaan verlopen, omdat gezondheid en ziekte voor een groot deel vastzit in onze genen'', vertelt hij. "In de toekomst kunnen we dat persoonlijke genenprofiel vastleggen in bijvoorbeeld een onderhuidse chip. Als je dan in de supermarkt loopt, gaat die chip een dialoog aan met de voedingsmiddelen op het schap en krijg je een koopadvies met producten die gezond voor jou zijn. In de wereld waarin we leven met allergieën, infectieziekten, reuma, diabetes en honderden vormen van kanker kunnen we dan op een prettige en slim afgestemde manier gezond en vitaal ouder worden. De nieuwe generatie producten zal zichzelf wetenschappelijk moeten bewijzen."
Ziektekostenverzekeraars volgen de ontwikkeling op de voet. Zo wordt Becel pro.activ vergoed door verzekeraar VGZ. "Of je functioneel voedsel eet, zal zelfs een rol gaan spelen bij je premie'', voorspelt Claassen. "In combinatie met bijvoorbeeld je buikomvang.''
Liggen we dan op het laatst niet aan een infuus met astronautenvoedsel? "Eten moet geen medicijn worden, maar juist iets om naar uit te kijken. Het gaat natuurlijk ook om de smaak.''
Maar of het voor de gewone gezonde mens helpt, is de vraag. "Als je gevarieerd en gezond eet volgens de Schijf van Vijf, heb je geen functioneel voedsel nodig'', zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. "Maar sommige producten kunnen wel degelijk van nut zijn voor specifieke groepen, bijvoorbeeld margarines met plantesterolen voor het verlagen van het cholesterolgehalte. We hebben daarom een gedragscode voor deze voedingsmiddelen. Als wetenschappelijk is bewezen dat een product werkt, dan krijgt het van ons een stempel." In Nederland geldt dat voor een handjevol producten, zoals Activia, Vitaalbrood Flora en Yakult.
Maar dat is maar een kleine groep. ,,Het risico is dat kopers die het niet per se nodig hebben, denken dat hun slechte eetgewoontes erdoor gecompenseerd worden." En dat zou niet erg functioneel zijn.
Functional foods
Functionele voedingsmiddelen kunnen door hun samenstelling een positief effect hebben op de fysiologische functies op de gezondheid. Daaronder vallen:
Probiotica: levende micro-organismen die de maag en de dunne darm overleven en die de darmflora gunstig beïnvloeden. Voorbeelden zijn Bifidusbacteriën en de Lactobacillussoorten in zuivelproducten.
Prebiotica: voedingsbestanddelen die de micro-organismen in de dikke darm positief beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn inuline, oligofructosen en lactulose.
Essentiële vetzuren: kunnen onder meer bloeddruk verlagend werken en het cholesterolgehalte verlagen. Een voorbeeld zijn Omega-3 vetzuren die veel voorkomen in vette vissoorten, maar ook worden toegevoegd aan melk, margarine en kaas.
Plantensterolen en -stanolen: hebben een cholesterolverlagende werking en leveren een bijdrage aan de preventie van hart- en vaatziekten. Worden onder meer toegevoegd aan margarine.
bron: Spits
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eric, goed dat je reageert! Je stelt een heel interessant punt aan de orde: is de 'gewone burger' nog te bewegen om zijn verstand te gaan gebruiken in de industriële foodjungle of moeten we het er maar in programmeren?
Ik denk dat de vraag heel realistisch is. Hier hebben we het vaker gehad over de burger als 'eetdombo'. Niettemin gaat onze grondwet uit van de burger als een verantwoordelijk wezen. Als we gaan chippen, maken we het begin met het einde van dat mensbeeld. Maar inderdaad: mogelijk is het realistischer dan mensen proberen hun verstand te laten gebruiken.
Hoe kijk jij aan tegen het probleem dat blijft bestaan: op basis van welke kennis programmeren we de chip waar Ailko zich zo aan stoort?
Het herkennen van trends die zich over een zeer lange periode pas in werkelijkheid (zouden) kunnen presenteren is altijd voer voor filosofen. Ik ben erg blij met de discussie die ontstaat maar die eigenlijk slechts tangentiaal aan het ware probleem raakt. Mijn zorg is dat onze moderne voeding en gewoonten een negatief effect op onze gezondheid hebben. Het grootste probleem lijkt obesitas maar ook hoge bloeddruk en problemen met vet en suiker zijn enorm. Ik ben zelf al sinds 1978 een slowcook fan (avant la lettre) en iedereen die mij kent weet dat ik van echt (regionaal, authentiek en naturlijk) eten houd. Helaas, sluit de meerderheid van de consumenten zich aan bij bulkvoeding en koopt (nog steeds) op prijs. Bewuster en gezonder eten lost m.i. bijna alle problemen op, maar ik ben bang dat een zeer grote groep consumenten het hidige gedag door blijft zetten. De kosten van obesitas, diabetes, vetten, hoge bloeddruk etc. zijn dus straks niet meer op te brengen. In Japan wordt nu openlijk geproken over het kopelen van de ziektekostenprmie aan de buikvetomvang. Dit zijn geen oplossingen op zich maar wel belangrijke sinalen van de overheid naar de consument en burger dat er echt wat mis is. Hopelijk werkt deze benadering om de dialoog met de "ongezonde" burger op gang te krijgen. Tenslotte, in een wereld waar we ons blijven gedagen zoals we dat nu doen zal die chip er echt komen, wil ik dat, nee natuurlijk niet. Maar echte problemen verdienen echte discussie en dat lukt zo prima.
Degene die dat weet krijgt vlgs mij een zoen van Ab Klink en André Rouvoet. Oeps.
Maar is dat nou echt zo ingewikkeld? lekker is toch goed genoeg om mensen te verleiden. Lekker is erotisch. Smaak moet je ‚geil‚ maken. Dat gaat prima met echt eten. Ik denk dat het dan gauw over is met de ramsjsmaak die ‚we‚ als volk gewoon zijn gaan vinden.
Ook hier is het enige probleem de techniek. Leer/help mensen het snel op tafel te krijgen, cq. het bereiden een ‚beleving‚ te laten zijn. We gaan tenslotte ook 2 uur in het donker in een bioscoop zitten.
..... en dat brengt ons terug bij de grote vraag. Wat kan mensen verleiden om - in elk geval als het om hun eten gaat- uit het patroon van volgen te stappen.... wat levert dat hun op?
Of meer op de huid, waarom doen wij het en wat levert dat ons op?
En is dat overdraagbaar?
Nee, het feit dat Big Brother dom is en dat niet wil weten, maar zich toch gedraagt als mijn Grote Broer. Korter kan ik het niet zeggen.
Het heeft dus niks met techniek te maken (ik ben dol op techniek), maar alles met het verstand waarmee die techniek wordt gevoed. En natuurlijk het effect op de dombo: die gebruikt zijn verstand allang niet meer helemaal. En met die techniek .....
Wij - jij, de lezers en schrijvers hier - zijn een stel elitair opgeleide/ervaren lieden die nog kunnen ontsnappen. De modale burger niet of alleen met een grote inspanning.