In het kader van de debatserie It's Food Stupid maakten Veerman en De Wijk Nederland duidelijk hoe de wereld eruit ziet. Niet vrolijk.
Veerman liet aan de hand van een rij feiten - van klimaatverandering tot het uitgedroogde Aralmeer en steeds meer welvaart voor steeds meer mensen tot stijgende voedselprijzen en hun gevolgen - zien dat we op moeten passen. Als regeringen wereldwijd niet goed werken aan het voorzien in hun lokale voedselbehoeften zullen tekorten ontstaan. Die zullen leiden tot voedseloproeren en, hoewel hij het woord vermeed, mogelijk zelfs oorlogen. Ieder gebied heeft zijn eigen vraagstukken. China heeft met 20% van de wereldbevolking en slechts 7% van het landbouwareaal een van de grootste uitdagingen. Daarmee is het land tevens een uitdaging voor de rest van de wereld.

Rob de Wijk maakte duidelijk dat de overzichtelijke wereld van de Koude Oorlog ver achter ons ligt. Wie nog dacht dat wereldpolitiek gaat over de relatie van de VS en de EU versus de rest van de wereld, komt bedrogen uit. De VS keren zich in zichzelf nu ze weten dat ze de rol van wereldpolitieagent niet langer kunnen spelen. Die is rol te duur en wordt niet langer geaccepteerd. De wereld wordt multipolair. De VS trekken zich terug. Azie wordt sterk en Europa is in zichzelf gekeerd.

Wie dacht de wereld om geld draait, komt eveneens bedrogen uit, zei De Wijk. Het gaat om de grondstoffen, in de eerste plaat om het voorkomen van honger. Europa, stelde De Wijk verder, heeft dat onvoldoende door en denkt nog dat de wereld om geld draait. Als wereldregio's hun belangen niet op elkaar afstemmen, is dat is een bron voor mogelijke conflicten. In dat licht stelde De Wijk voor een pact te sluiten met China. Het land herbergt overweldigende bronnen aan minerale grondstoffen, met name voor de high tech industrie. Geruild tegen voedsel vanuit Europa en de VS zouden die grondstoffen voor vrede, want tot een wederzijdse afhankelijkheid kunnen leiden.
Maar waarom zou China daar vrijwillig instappen en zijn de VS en de EU daar klaar voor? Op die vraag kwam geen antwoord. De Wijk is dan ook somber. Hoe het zou moeten, is niet zoals het gaat.

Cees Veerman had ander een antwoord: 'we hebben goede bestuurders nodig", waaraan hij toevoegde dat ze 'principle' en niet 'rule based' zouden moeten besturen. Weg dus met de verjuridisering en steeds verdere detaillering van wetgeving. Fatsoen en gezond verstand moeten terugkomen, bedoelde Veerman.
Dat klopt als een bus, maar wie helpt die goede bestuurders in het zadel? Terwijl het nieuws dat de kosten van voedsel harder stijgen dan de inflatie het in zichzelf gekeerde Nederland bereikte, bleef ook op die vraag het antwoord uit.

De reacties van de zaal op de voordrachten van Veerman en De Wijk werden vastgelegd in dit Twitterverslag. Van een aanvankelijk wat kritische houding jegens Veerman die techno-landbouw prees, sloeg de kritiek om in een beginnend besef dat het onderwerp voedsel inderdaad weleens niet over 'biologisch' en 'duurzaam' zou kunnen gaan maar om de verdeling van de buit op aarde. Of de urgentie van dat pijnlijk doorklinkende punt helemaal landde, is de vraag. De binnenstad van Amsterdam is een comfortabele plek om over de problemen in de wereld te praten.


Morgen is er een herkansing in de Rode Hoed. De hele avond gaat over China. Volkskrantjournalist Mac van Dinther ging op reis en rapporteerde daarover zaterdag jongstleden in de Volkskrant. Op het toneel verschijnen naast Mac de Nederlands-Chinese auteur Lulu Wang en dr. Yiching Song van het Centre for Chinese Agricultural Policy in Beijing.

Fotocredits: KRO

Een feitelijk verslag van de Chinadebatavond in de reeks It's Food Stupid is te vinden op de site van CLM
.
Dit artikel afdrukken