10 miljoen euro schade
Nederlandse fruittelers maken zich grote zorgen. Vorig jaar liep de fruitsector al zeker 10 miljoen euro schade op. Vooral de Nederlandse wijngaarden bleken een geliefd doelwit voor de fruitvlieg.
Concurrentie
De Drosophila Suzukii onderscheidt zich van andere fruitvliegen door zijn voorliefde voor zacht fruit. Precies het zomerfruit dat mensen zelf graag willen eten: bessen, kersen, frambozen, aardbeien, pruimen, perziken, druiven en vijgen. De vrouwtjesvliegen leggen hun eitjes in het rijpende fruit. De larven eten het fruit van binnenuit op, waardoor dat zacht wordt, inzakt, beschimmelt en verrot. De teler kan zijn oogst weggooien. Omdat er nauwelijks gespoten mag worden - voor zacht fruit gelden zeer strenge regels - nemen telers hun toevlucht tot beschermende maatregelen als het inpakken van hun struiken en bomen in gaasdoek. En dan maar hopen dat er in struiken geen vliegjes hebben weten te overwinteren, deze zachte winter.
"Telers verwachten dat de Suzuki-horror pas half augustus in alle hevigheid losbarst", besluit het AD.
Fotocredits: uacescomm
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lokvallen met alleen zoetstof zullen niet veel helpen, het zal wel iets moeten worden met hormonale stofjes, maar zoiets kost tijd om te ontwikkelen, dus voor dit jaar, houd je vast!
Ja, maar beperkt. Met Savona moet je ze (de adulten) raken. Dat is bij dit beest heel moeilijkWegvangen (lokvallen) helpt iets maar ook maar een klein deel als de plaagdruk en temperatuur hoog is.
De oplossing kan alleen bestaan uit verschillende wapens tegelijk. Een biologisch correctiemodel, hygiëne, vallen, een roofvliegen bijvoorbeeld en of een eiparasiet, gaas en.......Minder insecticiden
Maren, ik begrijp dat Savona (zeep?) helpt.
Dit is de nr1 bedreiging voor de Europese (zacht- en pit-) fruitteelt. Spuiten is uitstel van executie. Het beestje komt ook voor in ZO Azië maar is daar geen groot probleem. Reden: De natuurlijke vijanden zitten er ook en worden niet voordtdurend omgelegd met pesticiden.
Er wordt op dit moment naarstig gezocht naar mogelijkheden in biologische bestrijding waarbij hoogstwaarschijnlijk meerdere puzzelstukjes nodig zijn om de oplossing te bieden. Vooralsnog gaas gebruiken en gevallen fruit opruimen.
Bramen beginnen nu in alle hoeken en gaten, bermen en bosranden en langs slootkanten te rijpen, het is niet te hopen dat er een grootscheepse eradicatie op touw gezet wordt(zou wel veel werkverschaffing opleveren), zoals ooit alle meidoornhagen in Zeeland moesten wijken ivm bestrijding perenvuur.