De Suzuki-fruitvlieg is een exoot. In 2011 werd hij voor het eerst in België waargenomen. Tegen de schadelijke vlieg is vooralsnog geen kruid gewassen. Volgens Herman Helsen, van de WUR, is de Suzuki-fruitvliet "het belangrijkste plaaginsect voor fruittelers in zeker 50 jaar", meldt het AD.

10 miljoen euro schade
Nederlandse fruittelers maken zich grote zorgen. Vorig jaar liep de fruitsector al zeker 10 miljoen euro schade op. Vooral de Nederlandse wijngaarden bleken een geliefd doelwit voor de fruitvlieg.

Concurrentie
De Drosophila Suzukii onderscheidt zich van andere fruitvliegen door zijn voorliefde voor zacht fruit. Precies het zomerfruit dat mensen zelf graag willen eten: bessen, kersen, frambozen, aardbeien, pruimen, perziken, druiven en vijgen. De vrouwtjesvliegen leggen hun eitjes in het rijpende fruit. De larven eten het fruit van binnenuit op, waardoor dat zacht wordt, inzakt, beschimmelt en verrot. De teler kan zijn oogst weggooien. Omdat er nauwelijks gespoten mag worden - voor zacht fruit gelden zeer strenge regels - nemen telers hun toevlucht tot beschermende maatregelen als het inpakken van hun struiken en bomen in gaasdoek. En dan maar hopen dat er in struiken geen vliegjes hebben weten te overwinteren, deze zachte winter.

"Telers verwachten dat de Suzuki-horror pas half augustus in alle hevigheid losbarst", besluit het AD.

Fotocredits: uacescomm
Dit artikel afdrukken