De site van Natuurbericht België zegt:

In tegenstelling tot de meeste fruitvliegen die hun eitjes in rot fruit leggen, doet deze soort dat in rijpend fruit. De eitjes groeien uit tot larven, die de vruchten vernielen. Het vruchtvlees wordt al snel zacht en oneetbaar. Ook algemeen in tuinen voorkomende vruchten, zoals kersen, frambozen, bosbessen, druiven en aardbeien, zijn geliefd als plekje om de eitjes af te zetten. In principe is elk fruit met een dunne schil, zowel gecultiveerd als wild, een potentiële eilegplaats. Eens het vrouwtje haar eitjes onder de vruchthuid plaatst, komen er vaak ook nog besmettingen van bacteriën en schimmels bij waardoor de vrucht ook nog sneller rot.

In 2009 werd de soort voor het eerst in Europa waargenomen: eerst in Italië, kort daarna in Frankrijk. Het jaar erop volgden Spanje, Slovenië en Zwitserland. Waar de soort voorheen slechts vrij zuidelijk voorkwam, maakt ze nu een ferme sprong noordwaarts tot aan de Belgische kust. In de streek van herkomst - China, Japan en enkele omliggende landen - slaagt deze Drosophila-soort erin het hele jaar door actief zijn. Deze late Belgische waarneming doet vermoeden dat de vlieg dat in Europa ook kan. Ze heeft een bijzonder snelle levenscyclus, die vaak binnen de tien dagen voltooid wordt. De verspreiding binnen een gebied gaat bijgevolg erg vlot, zowel door de volwassen vliegjes, als door de larven die met het rottend fruit worden verplaatst. Het vermoeden bestaat dat deze nieuwkomer, eens ze meer gematigde gebieden bereikt zoals Noordwest-Europa, een meer invasief karakter kan krijgen. Vanwege haar groot potentieel om tot een ware pest uit te groeien, besloot de EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization) de soort sinds haar aankomst in Europa in de gaten te houden.

In hetzelfde bericht meldt Natuurbericht dat de soort sinds 2008 in Amerika huishoudt en daar op bepaalde kwekerijen tot aanzienlijke oogstverliezen heeft geleid. In Europa is het nog niet zover, al rukt de vlieg dus wel steeds verder op, en heeft de EPPO de fruitvlieg op de Alert list geplaatst.

Fotocredits: Gert Arijs
Dit artikel afdrukken