Aan de tegenovergestelde kant van het spectrum van de vegan activisten zetten influencers, filmsterren en personalities de toon voor een vegan lifestyle. Dat betekent dat ook de luxe modelabels in toenemende mate zelfs hun eigen diervriendelijke krokodillenleer links laten liggen.

Zelfs kweekleer is voor vegans not done, want uit dierlijke grondstoffen gekweekt. Fashionable leer is nepleer van plantaardige grondstoffen.

Plantaardig nepleer
Een aantal grote modehuizen, zoals Stella McCartney (zelf veganist) en ook de Zweedse kledingketen H&M hebben zo'n diervriendelijk en natuurlijk nepleer ontdekt: Piñatex, gemaakt van de vezels van het groen van de ananasplant, dat anders toch wordt weggegooid.

Het idee van 'leer' uit afval is bepaald niet nieuw. Er zijn al hippe schoenen van melk, gemaakt van restafval. Maar ja, ook melk is dierlijk.

Een andere optie is leer maken uit fruitafval. Rotterdamse studenten ontwikkelden fruitleer van marktafval en hebben inmiddels een aardige collectie 'leer' op de markt. Een op afvalvermindering gerichte startup kwam met ketchupleer op de proppen. En in België loopt het 2-jarige onderzoeksproject Appeal van de Limburgse hogeschool (UCLL), dat een recyclebaar en leerachtig materiaal uit fruitafval - appels en peren die de winkelschappen niet halen - moet opleveren.

Moeilijk? Welnee. Hoofdonderzoeker Evert Vanecht, zegt het zo: “We mixen het afval, koken dat om bacteriën te doden, smeren het uit en stoppen het in de oven. Uiteindelijk krijg je zo een stevige, droge laag waarmee je aan de slag kunt”.

Zouden de onderzoekers ook nagedacht hebben over de ecofootprint van hun circulaire nepleer zonder dierenleed en met afvalvermindering? Machines en de energie die nodig is voor de bewerkingen kunnen immers niet alleen financieel, maar ook ecologisch nogal in de papieren lopen. Dat wil overigens niet zeggen dat we maar beter met nog meer dieren en hun leer moeten doorgaan. Minder gebruiken is immers de allergrootste stap om ecologisch en klimatologisch verstandig bezig te zijn.


Dit artikel afdrukken