Sausmaker Remia, 'uitvinder' van de fritessaus, eindigt onderaan in de Questionmark Fritessauswijzer. Fritessaus is bedoeld als gezonder alternatief voor mayonaise, doordat er minder olie in verwerkt is. "Helaas wordt dit gezondheidseffect bij de meeste fritessauzen grotendeels teniet gedaan door de toevoeging van zout en vooral veel suiker," zegt directeur Charlotte Linnebank van Questionmark.
De consumentenorganisatie vergeleek het complete supermarktaanbod fritessaus op de aanwezigheid van suiker, zout en de diervriendelijkheid van het ei dat verwerkt is. In alle fritessauzen zijn minimaal scharreleieren of vrije-uitloopeieren (1 of 2 sterren Beter Leven keurmerk) verwerkt. Gouda's Glorie, de fritessaus van Remia, bevat van alle onderzochte fritessauzen de meeste suiker: 13 gram per 100 gram saus. Remia heeft al laten weten "niet tevreden" te zijn met de klassering en gaat de receptuur aanpassen. De fritessauzen van Oliehoorn en Van Wijngaarden delen de laatste plaats met Remia: zij bevatten het meeste zout.
Questionmark - Fritessauswijzer - Questionmark
  • Deel
Druk af