In de NRC vertelt Cirakoglu hoe hij op het idee kwam. Hij studeerde in Londen en zag wat er resteerde na een feestje. Daar valt geld mee te verdienen, dacht hij. Terug in Nederland begon hij in 2014 met Frisse Kater. In het begin nog met een paar klanten per week, anderhalf jaar later heeft hij 7 dagen per week meerdere opdrachten per dag. Concurrentie is er nauwelijks. Er zijn wel schoonmaakbedrijven die ook op komen ruimen na een feestje, maar niemand heeft zich zo gespecialiseerd als Cirakoglu.

De NRC beschrijft wat hij zoal tegenkomt. "Dit is geen kattenpis, die geur is veel sterker. Dit is mensenpis: ze hebben vannacht dus geplast in de gang”, zegt Tugrul Cirakoglu. De vloer is nat, op sommige stukken liggen plassen drank vermengd met chips, sigaretten, plastic bekertjes, stukken komkommer en limoenpartjes. De gang is plakkerig, de deur naar het toilet staat open, wc-papier naast de pot.

Frisse Kater komt bij studenten, maar ook BN-ers, DJ's, particulieren én bedrijven roepen de 'après-partyservice' in. Gemiddeld betekent een opdracht 2 à 3 uur werk voor 2 personen. Om misverstanden te voorkomen maakt Cirakoglu van iedere locatie voor- en achteraf foto's. Dat blijkt nog wel eens nodig, omdat klanten zich soms niet meer kunnen herinneren welke bende ze hebben achtergelaten.

Kijk naar de foto's in het NRC-artikel en op Flickr. Ik voelde me er ongemakkelijk bij. Niet over de Frisse Kater, maar over mensen die kennelijk een heel andere opvatting over 'een feestje bouwen' hebben dan ik. Dat kan natuurlijk ook aan mij liggen.
Dit artikel afdrukken