Het faillissement van de Rotterdamse vishandelaar Culimer is veroorzaakt door "concurrentie van leveranciers van bijgekleurde tonijn". Dat schrijft de curator in het faillissementsverslag.

Culimer leverde verantwoord gevangen en duurzame tonijn aan de horeca. Het bedrijf kon echter niet opboksen tegen concurrenten die met histamine frisrood bijgekleurde geelvintonijn van niet verse of lagere kwaliteit op de markt brachten; voor de helft van de prijs.

Bijgekleurde tonijn is omstreden vanwege het risico op histaminevergiftiging bij onvoldoende koeling. De laatste maanden zou in verschillende Europese markten het aantal gevallen van vergiftiging oplopen. In Nederland zijn nog geen ziektegevallen vastgesteld.

Omdat de regels binnen Europa onduidelijk zijn, kan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nauwelijks optreden tegen de groothandel in bijgekleurde tonijn. Wel heeft de NVWA deze zomer bij de Europese Commissie aangedrongen op een oplossing voor de problemen met bijkleuring.

Onder de naam Culimer Europa maakte Culimer een doorstart; het bedrijf verkoopt principieel geen bijgekleurde geelvintonijn.

Scientia Nova en de Europese Commissie waarschuwden al in 2016 voor het 'opfrissen' van tonijn.
Het Financieele Dagblad - Bijgekleurde tonijn is doodsteek voor duurzame vishandel
  • Deel
Druk af