In de Ondertussen van maandag 23 maart vallen mij deze berichten op:

- in Amerika kost een beker frisdrank bij McDonald’s altijd $1, ongeacht de grootte. Een slimme zakelijke tactiek, schrijft Mental Floss. De McDonald’s introduceerde deze actie als een manier om te concurreren met andere fastfoodketens – en met succes. De verkoop van de keten met de grote gele M steeg met 4%. De sleutel van dit succes zit in de lage productie- en inkoopkosten van frisdrank. Met de lage prijzen lokt McDonald’s klanten waar het bedrijf weinig aan verdient, maar die wel andere dingen kopen. We schreven op Foodlog al eerder over die handige commerciële techniek, waarbij het lokkertje bedoeld is om je te verleiden tot andere aankopen. Wanneer je bij de balie staat en de geur van verse friet en sissende burgers ruikt, kun je die namelijk echt niet weerstaan. Maar McDo is nu even dicht zodat je thuis eindelijk op dieet kunt, schrijft Huib Stam vandaag.

- “In Frankrijk ontdekt men nu meer dan ooit dat we veel te afhankelijk zijn van buitenlandse voedingsmiddelen”, aldus Christiane Lambert, voorzitter van de boerenkoepel FNSEA (la Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles) in Boerderij. De koepel zet zich daarom in voor de (her)waardering van producten van eigen land. Vanaf vandaag gaan alle grote Franse supermarkten groenten en fruit van eigen bodem vooraan in de winkel zetten om zo de eigen boeren en tuinders te steunen. Ook Marc Calon van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) zei vandaag al dat de wereld weer veel lokaler wordt. Maar hij heeft een groter probleem: wij exporteren veel meer dan de Fransen. Hoe buitenlanders daarover denken, maakte zijn Franse collega van de FNSEA alvast duidelijk.

- hoeveel wc-papier hebben we nu écht nodig om te voorzien in onze dagelijkse behoefte? Dat kun je berekenen met de calculator van Omnicalculator. Op basis van het aantal mensen in je huishouden, hoe vaak je gaat, hoeveel velletjes je gebruikt en voor hoeveel dagen je wilt inslaan, geeft de calculator aan hoeveel rollen je zou moeten kopen. Ook laat de tool zien hoeveel liter water en hoeveel kilo hout nodig is om die hoeveelheid wc-papier te produceren. Probeer het maar eens uit.

In Italië zijn alle medewerkers van essentiële beroepen nog aan het werk – maar er is discussie over wat nu precies onmisbaar is (RTL Z). Is een wijnproducent bijvoorbeeld een onmisbaar beroep? Of een kaasmaker? “De productie en distributie gaat gewoon door”, zegt exportmanager Luigi Gagliardi van Moncaro. “Want wijn afpakken van de mensen; daarmee maak je ze heel boos.”

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken