Door bescheiden kostprijs ruime marge
Er is echter een uitzondering. De frikandel. Die blijkt zo onwaarschijnlijk goedkoop gemaakt te kunnen worden, dat ook de frituuruitbaters er een grote marge op kunnen maken. De kostprijs van een frikandel bedraagt amper 0,06 euro. De groothandel koopt ze voor 0,17 euro per frikandel in bij de fabrikant. De friturist betaalt 0,50 euro bij de groothandel en de consument legt gemiddeld 1,75 euro neer voor een frikandelletje. Daarmee is het één van de goedkoopste snacks met de ruimste marge in de frituur.
In een weekend gaan er al gauw een miljoen stuks doorheenDertig ton frikandellen per dag
Belgen zijn dol op frikandellen, meldt Het Nieuwsblad. In een weekend gaan er al gauw een miljoen stuks doorheen. Om aan die behoefte te voldoen, produceert frikandellenfabrikant Vanreusel uit het Limburgse Hamont elke dag dertig ton(!) van de populaire snack. Dat zijn zo tussen de 300.000-350.000 frikandellen. 'Een hallucinante hoeveelheid', besluit de krant.
Fotocredits: Vanreusel
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#10 Ginger: Als ik een dergelijke lijst van ingrediënten zie met meer dan 5 dingen erin die je zo niet in de vakken van de super als normale voeding zal kunnen vinden of onuitspreekbare namen dan zet ik het al gelijk weg. Ik moet er wel enorm veel trek een keer in hebben om het wel te nemen. Sterker nog, dit soort doosjes pak ik al niet eens op, omdat ik weet dat er teveel onnodige/overbodige zooi in zit.
Uiteraard wil ik niemand laten schrikken maar deze site is er ook één voor de bewustwording van wat wij eten. Daarom het volgende, dhr. Joep Goossens vermeldt de ingrediënten van een frikadel. De gevaarlijke E-nummers in een frikadel zijn E621 oftewel Mononatriumglutamaat. Dit additief is neurotoxisch en heeft het vermogen de neuronen in de hersenen aan te tasten. Naar E150 is weinig onderzoek gedaan maar men vermoedt dat dit additief de opname van vitamine B6 doet afnemen. Van E201 wordt gezegd dat dit additief tot geboorteafwijkingen kan leiden en de overige risico`s astma,netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen kan veroorzaken. E211 en E250 hebben een te lange lijst aan nadelige gevolgen om hier in zijn geheel op te sommen maar in de lijst komen o.a. wel kanker en leukemie voor. Is je leven je lief dan raad ik je aan om jezelf eens te verdiepen in wat de fabrikant aan vaak onnodige en gevaarlijke stoffen in ons voedsel verwerkt. Eet ze !
Met een paar wijzigingen op het gebied van vetten, zoutgehalte en enkele E-nummers lijken mij frikandellen helemaal niet zo ongezond. De ingrediënten verschillen per fabrikant en per land.
Ingredienten Beckers Frikandel original:
Kipseparatorvlees 54%, varkensspek 20%, water, tarwebloem, gist, zout, bouillon (bevat soja), uipoeder, smaakverster (E621), antioxidanten (E300, E316, E330, E331), gedroogde uien, tarwedextrose, stabilisatoren (E450, E451), groentepoeder, gistextract, soja, gluten, selderij, aardappelzetmeel, suiker, gehard palmvet, specerijen (bevat mosterd), voedingszuur (E575), melasse, sojasaus, salmiakzout, kruidenextract, rundvet, gemodificeerd maiszetmeel, kleurstoffen (E150a, E160c), rundereiwit, conserveermiddelen (E211, E202, E250).
@Dick Belderbos: dat zal een 'friturist' in Nederland niet snel doen want de cafetariaklant wil geen retailfrikandelletje van 70 gram. De standaard in cafetaria's is 100 gram. En dat verschil zie je natuurlijk terug in de (inkoop)prijs.
Ik zou het echt niet weten Guido, ik weet alleen dat ik het anders heb leren schrijven. Misschien si onze frikadel wel afgeleid van een Duitse bal?