Boerenblad Nieuwe oogst meldt:
De ongeveer 130 biologische melkveehouders van Ecomel, de biologische tak van FrieslandCampina, dreigden recent met opstappen. Ze kregen in 2011 een meerprijs van € 8,1 per 100 kilo melk ten opzichte van de melkprijs van de gangbare melkveehouders.

De afspraak was om deze prijs in 2012 met € 3,30 te verhogen tot een meerprijs van € 11,4 per 100 kilo melk. RFC wil niet verder gaan dan een verhoging van € 0,50 tot een meerprijs van € 8,60 per 100 kilo melk.


FrieslandCampina zegt de afgesproken prijsverhoging niet te kunnen nakomen omdat ook met de huidige meerprijs al verlies gemaakt wordt op de biologische melk. Een hogere meerprijs levert alleen maar meer verlies op.

Nederland importeert momenteel 30 tot 40 miljoen kilo biologische melk omdat er te weinig biologische melkveehouders zijn. De verliesgevendheid wordt vooral veroorzaakt door Engeland, dat een groot overschot aan biologische melk heeft. Die melk wordt nu tegen lage prijzen aangeboden.

De conclusie lijkt te moeten luiden dat de Nederlandse consumptie van biologisch minder snel groeit dan de productie van de totale markt. In melk in ieder geval.

Fotocredits: Joe Shlabotnik
Dit artikel afdrukken