Donderdag overhandigde Berndt Kodden, managing director van FrieslandCampina, het eerste biobased melkpak officieel aan Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht.

Volgens het zuivelbedrijf is het nieuwe pak het meest duurzame pak ooit gemaakt. Het heeft een CO2-footprint die 20% lager ligt dan voorheen. Vanaf juni gaat alle melk en karnemelk in de nieuwe verpakkingen, 450 miljoen pakken per jaar.

Biobased
Wat is er zo bijzonder aan biobased? Bijna niemand weet wat het is, maar het is wel waar iedereen in duurzaamheidsland het over heeft. Biobased is niet meer - en niet minder - dan producten die gemaakt zijn op basis van hernieuwbare grondstoffen en productieprocessen, zegt Wageningen UR.

Met een coating en een dop op basis van onder meer frituurvet, wordt de CO2-footprint 20 procent lager
In het geval van het nieuwe FrieslandCampina-pak betekent het dat het plastic van de coating en de dop voortaan gemaakt worden op basis van 'gecertificeerd organische reststromen', schrijft EVMI. Het gaat om polyethyleen gemaakt van organisch restmateriaal, zoals frituurvetten. De dop en coating zijn dus niet meer gemaakt van olie uit de woestijn, maar van vet waar je buurman vorig jaar nog frietjes in bakte. En als je het pak straks weggooit maakt iemand er weer iets anders van.

Circulaire economie
Volgens Cramer is het nieuwe pak 'een goed voorbeeld in de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. “Want circulariteit is meer dan recycling. Het gaat namelijk om hergebruik in de hele keten, aan de achterkant én aan de voorkant”, citeert EVMI.

Fotocredits: FrieslandCampina
Dit artikel afdrukken