Met een intelligente verpakking maakt FrieslandCampina de gehele aanvoerketen van babymelkpoeder voor Chinezen inzichtelijk. De Nederlandse zuivelaar gaat hierover in zee met Kezzler, een Noors technologiebedrijf.

FrieslandCampina produceert de babymelkproducten van het merk Friso in Nederland en exporteert het in winkelklare verpakkingen naar China. Vanwege de melamineschandalen in het verleden is fraude met melkpoeder een punt van aandacht voor Chinese consumenten. Wie kan garanderen dat het melkpoeder voor kinderen veilig is, heeft een streepje voor. Middels track and trace wil FrieslandCampina daarom de transparantie van de babylijn vergroten en vertrouwen opbouwen bij Chinese consumenten.

De slimme verpakkingsoplossing heet TrackEasy en is, volgens Kezzler, de eerste en enige slimme verpakking. Chinese consumenten kunnen de producten van boer tot consument volgen. Op elk blik komt een unieke QR-code voor de traceerbaarheid. Door de code met de telefoon te scannen zien consumenten de reis van ‘gras-naar-glas’ van het product in hun hand. Naast het controleren van de authenticiteit en herkomst, zit in het blik een tweede code. Hiermee krijgt de consument toegang tot het loyaliteitsprogramma's en promoties. De TrackEasy oplossing is geïntegreerd in het populaire Chinese WeChat platform. Zo kan een Chinees het product direct vanuit de app scannen.

TrackEasy is half augustus in HonKong gelanceerd en wordt nu verder door China uitgerold. Ook de tracering van varkensvlees en verwerkte varkensvleesproducten door de gehele aanleveringsketen heen komt in China inmiddels op gang. In Nederland zijn we nog lang niet zover, hoewel de eerste stappen zijn gezet met het initiatief Freshupstream.
Kezzler - Industry?s First Grass-to-Glass Traceability & Consumer Engagement for Infant Formula Brand, FRISO ? Kezzler
  • Deel
Druk af