FrieslandCampina behoort niet langer tot de top 5 grootste zuivelbedrijven in de wereld, zo blijkt uit een ranking van de Rabobank op basis van de omzet in 2019 en afgeronde overnames in de eerste helft van 2020.

De Nederlandse zuivelcoöperatie is voorbijgestreefd door een Amerikaanse en een Chinese verwerker. Ook het Nieuw-Zeelandse Fonterra staat niet langer in de top 5. Met een omzet van $12,6 miljard staat FrieslandCampina dit jaar op plek 7. Hoewel er in de lijst flinke verschuivingen plaatsvinden, blijft de top-2 van de rangrijst onveranderd.

Het Zwitserse Nestlé staat met een omzet van $22 miljard nog altijd aan kop, gevolgd door de Franse zuivelverwerker Lactalis die vorig jaar een omzet van $21 miljard behaalde. Nieuw in de top 3 is de Amerikaanse zuivelcoöperatie Dairy Farmers of America die een omzet boven de $20 miljard konden rapporteren. Vorig jaar stond dit bedrijf op nog op plek 6, maar dankzij de overname van het failliete Dean Foods stijgen ze een paar plekken.

Ook het Chinese Yili doet het goed en gaat van plek 8 naar plek 5. De omzet bedroeg vorig jaar $13,4 miljard, 20% hoger dan het jaar daarvoor. De Chinese zuivelgigant groeit hard, mede dankzij de overname van de Chinese zuivelcoöperatie Westland. Zuivelcoöperatie Arla Foods zakt van plek 7 naar plek 9 met een omzet van $11,8 miljard. Buiten de top-10 stijgt de Duitse zuivelcoöperatie DMK van plek 13 naar 11.

Dairy Top 20 Rabobank


Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Boerenbusiness.
Boerenbusiness - FrieslandCampina niet langer bij top 5 in zuivel - Nieuws Ranking
Reageer
  • Deel
Druk af