Om zeker te weten dat de peper of vanille die op het etiket staan, ook 'echt' in het levensmiddel zitten, ontwikkelde Amelie Sina Wilde van het National Food Institute van de Technische Universiteit van Denemarken analyse-methodes om de echtheid van beide ingrediënten te bewijzen.
Voor het eerst kan een spectografische vingerafdruk van een monster echte peper en verdunde producten onderscheiden. Dezelfde methode wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de identificatie van oregano die we hier eerder bespraken. Voor vanille ontwikkelde Wilde een 'isotope-ratio mass spectometry'-methode waarmee vastgesteld kan worden of een vanilline-molecuul afkomstig is van een vanillepeul of het resultaat is van een chemische bewerking. Met deze methode analyseerde ze vanillesuiker en verschillende melk- en sojaproducten op de echtheid van de geclaimde vanille. Voor een vijfde van de producten bleek de 'echte vanille'-claim twijfelachtig.
Wilde waarschuwt dat analyse-methoden over het algemeen achterlopen op productiemethoden en dat criminelen die voedselfraude plegen de kansen die nieuwe productiemethoden bieden, niet schuwen. Volgens haar doet de toepassing van blockchain-technologie, waarmee ingrediënten in de gehele keten kunnen worden gevolgd, de gelegenheid voor fraude slinken.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kaneel is ook zoiets. De pedigree komt van SriLanka. Het vullesbakkie uit China en bevat coumarine. Langdurig en royaal ermee strooien kan tot leverkanker leiden.