De Italiaanse politie heeft meer dan 9.000 ton geplette tafeldruiven (ofwel most, onvergiste druiven en druivensap), met een waarde van €15 miljoen, in beslag genomen in het kader van een onderzoek naar een grootschalige fraude met balsamicoazijn. Dat meldt The Guardian.

De tafeldruivenmost zou verkocht zijn aan producenten van de wereldberoemde Italiaanse azijn. Fraude, want balsamicoazijn uit Modena is erkend als Beschermde Geografische Aanduiding een Europees beschermd product, dat alleen gemaakt mag worden van 7 specifiek benoemde druivensoorten. En tafeldruiven vallen daar niet onder.

Fraudeurs vervalsten kwaliteitscertificeringsdocumenten en konden zo tientallen bedrijven oplichten. Balsamicoazijn staat bekend om zijn geconcentreerde en complexe smaak. Voor de aceto balsamico tradizionale geldt een rijpingsduur van de geperste druiven van minimaal 12 jaar. De prijs van een zeldzame fles balsamicoazijn kan oplopen tot €300.

In Italië kwamen de afgelopen jaren verschillende fraudezaken aan het licht, zoals met olijfolie en wijn. De hooggewaardeerde Italiaanse producten zijn een geliefd doelwit voor voedselfraudeurs.

Om de reputatie van het land te beschermen, voerde de regering (omstreden) etiketteringsregels. In 2018 ging een recordaantal Made in Italy-producten de grens over, meldt ESM.
The Guardian - Grapes of wrath: Italian police target fake balsamic vinegar fraud
Reageer
  • Deel
Druk af