Franse consumenten zien niets in een plan van de Europese Unie dat het toestaat om rode en witte wijn te mengen en dat mengsel vervolgens te verkopen als rosé. Met 87 procent sprak een overweldigende meerderheid van de ondervraagde Fransen zich uit tegen het plan. De uitslag wordt zondag gepubliceerd in de kranten Sud Ouest en Midi Libre.
Opvallend is dat vooral oudere Fransen fel tegen het plan zijn. Van de ondervraagden ouder dan 65 jaar ziet 95 procent niets in een rosé-mix.
Bron: nu
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Héhé, toch mijn zin. De troebele kunst van ‘blending’ van rode en witte wijn tot namaak-rosé is door Brussel afgeketst.
Ik stond blijkbaar niet alleen.. ;-)
Voor de rose-conservatieven hier. Ik krijg zojuist een mail binnen van wijnvrienden of ik wil tekenen tegen het blenden van rood en wit. De provencaalse wijnmakers uit de Var zijn tegen. Zijn ze dan ook tegen de vette roses die overal in Frankrijk al sinds jaar en dag worden gemaakt?
Mocht er iemand willen tekenen - feel free. Ik zal het in ieder geval niet doen. Nochtans hoop ik dat er nog lang originele rose de Provence gemaakt blijft worden.
La Fédération des Vignerons Indépendants du Var se mobilise avec l’ensemble des organismes viticoles du département pour sauver nos vins rosés.
En effet, la commission Européenne est en passe de lever l'interdiction de coupage des vins rouge et blanc pour faire un vin de couleur rose sans aucune concertation!!.
Cette proposition de règlement se fait au mépris du savoir faire acquis par les vignerons producteurs de Rosé depuis trente ans, de la sauvegarde des régions productrices et de l'attente du consommateur qui apprécie le vrai rosé.
Nous avons mené de nombreuses actions auprès du Ministre et du parlement Européen depuis ces dernières semaines. Nous vous ferons parvenir dans les prochains jours le détail ainsi que nos plans d’actions.
Pour l’instant nous avons obtenu un report du vote jusqu'au 19 juin mais nous ne devons pas relâcher notre mobilisation.
Pour cela, n’hésitez pas àvous connecter au site suivant : www.coupernestpasrose.com et signez la pétition et faites la suivre àvos amis !!!
Merci
Dus de smaak- en traditie diehards drinken nooit whisky en whiskey omdat daar een druppeltje water bijmoet? Pastis alleen maar puur? Geen Spritzers? In de keuken gaan al die mooie, unieke en pure ingrediënten toch ook bij elkaar om iets mooiers te vormen. Stel je maakt, uiteraard zonder suiker en andere toevoegingen, van een gemiddelde witte en rode wijn ineens een heel lekkere rosé, zomaar per ongeluk! Als een prof dit gaat doen komt het heus wel goed.
Ik zou de huidige wijnwetgeving maar snel loslaten want er gaat nog veel meer veranderen de komende decennia.
Over alle inmiddels doorgevoerde wetten sprak men toen trouwens ook schande……
Maar ik begrijp Guillaume wel hoor, hij strijdt voor tradities, normen en waarden, generaties die prachtige rosé maken en dat doe ik hetzelfde in de restaurantwereld, ook ietwat tegen beter weten in. (helaas).
We gaan het verliezen van de tijd.
Wat wil je nu dat ik zeg, dat Qool of Plume een revolutie gemaakt hebben in vinificatie? Kan er niets mee en Qool vond ik echt ntz (niet te zuipen). En dan het volgende: er is niet voor niets regelgeving en het blijkt ook dat er mensen nodig zijn om eea te controleren anders maakt iedereen er maar een zootje van...
O O O Flipse, Qool wordt ook gemaakt als Plume. Door een vd beste wijnmakers van Frankrijk. Hij werd er voor opgepakt door de Repression de Fraudes, omdat hij een beetje alcohol uit de wijn haalde.
Ook alweer zoiets.