Zesennegentig procent van de Fransen vindt de landbouw een 'nuttige' sector. Maar liefst 82% van de Fransen blijkt van de Franse boeren te houden. En voor 70% van de Fransen is de landbouw een 'sector van de toekomst' voor Frankrijk, waar het land prioriteit aan moet geven.

Landbouwsubsidies
De cijfers komen uit een internetenquête die het onderzoeksbureau Odoxa hield ter gelegenheid van de opening van de Salon de l'Agriculture dit weekend. Deze grootste landbouwbeurs van het land werd zaterdag geopend door de Franse president Hollande en duurt nog de hele week. Omdat de landbouw zo belangrijk is, is 76% van de ondervraagden van mening dat 'landbouwsubsidies moeten blijven om Frankrijk als boerenland te behouden', meldt Le Figaro.

'Vervuilers'
Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Dat blijkt ook uit de enquête. Met name met betrekking tot het milieu zijn de Fransen wat minder te spreken over hun boeren. Tweeënvijftig procent vindt dat ze 'vervuilers' zijn, 64% schat dat ze onvoldoende aandacht besteden aan het milieu en 51% denkt dat ze het niet nauw genoeg nemen met de voedselveiligheid.

Tenslotte blijkt uit de enquête dat maar liefst 87% van de respondenten voorstander is van een landbouwbeleid dat 'kleine bedrijven die kwaliteit hoog in het vaandel hebben' prioriteit geeft. Slechts 12% geeft de voorkeur aan 'grote bedrijven die schaalgrootte benutten om competitief te blijven'.

Fotocredits: Affiche SIA, SIA
Dit artikel afdrukken