De Fransen zijn wereldkampioen tafelen. Zij besteden gemiddeld 2 uur en 13 minuten per dag aan eten en drinken. Ten tijde van het vorige onderzoek, in 2010, was dat zelfs nog 9 minuten meer. Na de Fransen volgen de Italianen (2 uur en 11 minuten) en de Grieken (2 uur en 7 minuten). Het zijn overigens niet alleen de mediterrane landen die lang tafelen, ook Korea, China en Japan blijven ruim boven het OECD-gemiddelde van 1 uur en 31 minuten. De Belgen komen daar met 1 minuutje meer heel dicht bij in de buurt.
En Nederland?
Lang tafelen versus fastfood
Wij komen er bekaaid vanaf. Met 1 uur en 10 minuten staan we op de vierde plaats van onderen. Nog net boven de VS en Canada, die respectievelijk 1 uur en 2 dan wel 1 uur en 5 minuten aan tafel doorbrengen. Reden voor een tweet van voedingshoogleraar Jaap Seidell: "Nederlanders besteden weinig tijd aan eten. Meer aandacht voor prijs, smaak en gemak dan voor kwaliteit eten en de sociale aspecten van maaltijden."
De Fransen wijzen zelf op een ander 'bijverschijnsel': in de VS is 38% van de volwassenen obees; in Frankrijk is dat 15,3%. Le Figaro suggereert dat dat wel eens een gevolg zou kunnen zijn van het verschil tussen een dagelijkse hap op de bank voor de tv of bij een fastfood-restaurant, en de Franse aanbeveling om vooral met de volle aandacht te eten en na de maaltijd nog even langer aan tafel te blijven zitten.
Nederlanders besteden weinig tijd aan eten. Meer aandacht voor prijs, smaak en gemak dan voor kwaliteit eten en de sociale aspecten van maaltijden. pic.twitter.com/GXq6DD1ZIS
— jacob seidell (@jaapseidell) March 19, 2018
Gender gap
En hoe zit het nou met die 'gender gap'? Die komt vooral fraai naar voren in de OECD-grafiek van de onbetaalde activiteiten: het huishouden, boodschappen, zorgtaken, vrijwilligerswerk. Mexicaanse vrouwen blijken maar liefst 6 uur en 23 minuten per dag aan deze activiteiten te besteden, terwijl dat voor Mexicaanse mannen maar 2 uur en 17 minuten is. Deense mannen weten de gender gap het kleinst te houden. Zij besteden per dag 3 uur en 6 minuten aan onbetaalde activiteiten, Deense vrouwen 4 uur en 2 minuten. In dit lijstje staat Nederland dicht bij het OECD gemiddelde van 4 uur en 24 minuten, met 4 uur en 14 minuten. De Fransen, die zo fier bovenaan het eten en drinken-overzicht prijken, belanden in man/vrouw-gelijkheid ten aanzien van onbetaald werk op de twee-na-laatste plaats.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wetenschappelijk is het nog niet, maar wij doen onderzoek naar de rol van voedsel en andere activiteiten/producten uit 'de bioeconomie' in relatie tot het welzijn van mensen. We kijken daarbij hoe 'strategien' als koken, samen eten, uiteten etc. de behoeften van de mensen bevredigt. Wij gaan daarbij uit van het behoeftenmodel van Manfred Max-Neef, die in de praktijk telkens weer 10 fundamentele, universele behoeften identificeert. Het lijkt misschien vergezocht, maar ik vind het een interessante weg: samen eten bevredigt een groot aantal van die fundamentele behoeften, naast onderhoudsbehoefte en ontspanning, vooral sociale (niet materiele) behoeften zoals zorg/bescherming, verbinden, begrijpen, ergens deel van uit maken, identiteit. Het soort eten (goede, verse ingredienten), hoe het bereid is en waar je het eet speelt daarbij een belangrijke rol. Het punt daarbij is, maar dat is meer hypothese dan theorie, dat hoe meer fundamentele behoeften je bevredigt met 1 strategie, hoe duurzamer we op weg zijn. We hebben dan nl (hypothetisch gesteld...) niet heel veel meer nodig. Die fastfood happer heeft en heleboel meer nodig om zijn overige behoeften te bevredigen/heeft onbevredigde behoeften en zoekt dat in de praktijk vaak in materiele zaken (inclusief overconsumptie). Zou dat misschien de suggestie van dit artikel kunnen zijn? Maar goed, het is voor die Fransen en meer zuidelijke Europeanen misschien makkelijker praten onder een oude boom met een fantastisch uitzicht...
dik of niet dik, kampioen lang tafelen of niet, de gemiddelde levensverwachting van de Fransman verschilt nauwelijks van die van de Nederlander. Welke suggestie wordt met het artikel gewekt? Dat de Fransen socialer zijn door samen te eten? Zeker, wij zijn wat dat betreft vaak "refuellers", maar of het invloed heeft op de gezondheid? Dat valt nog maar te bezien.
Oké, dit artikel versus dit en dit : gaan de fransen dan toch ook langzaam dikker worden?