In de enquête komen president Emmanuel Macron en de Franse regering er bepaald minder goed vanaf. Voor 90% van de Fransen is de regering niet tegen de gebeurtenissen opgewassen. Bijna 4 op de 5 Fransen zien de toekomst somber in en schatten dat de gele hesjes-beweging tot een opstand kan leiden.

Voor Macron hebben de Fransen vooral negatieve woorden over. Hij wordt gezien als 'arrogant' (72%), 'los' van de dagelijkse realiteit van de Fransen (71%) en 'te autoritair' (68%). Terwijl 57% van de Fransen hun president nog 'dynamisch' noemt, vindt 40% dat hij niet weet welke kant hij op wil; 31% beoordeelt hem als niet competent, 30% als eerlijk. Slechts 28% vindt hem geloofwaardig en maar 17% ziet hem als vertrouwenwekkend.

Bijna 4 op de 5 Fransen zien de toekomst somber in en schatten dat de gele hesjes-beweging tot een opstand kan leiden
Volgens slechts 15% van de ondervraagden snapt de Franse president waar Fransen zich zorgen over maken.

Op The Conversation doen twee Franse geleerden een poging om de hesjes-beweging te verklaren. Volgens Claude Poissenot (onderzoeker en docent, Centre de Recherches sur les Médiations, Université de Lorraine) is sprake van een vorm van zelfexpressie van grote delen van de Franse bevolking die zich niet serieus genomen voelen. Volgens Arnaud Messier (hoogleraar communicatie, Université Paris 2 Panthéon-Assas) willen de gele hesjes niet met de politieke klasse en al helemaal niet met de regering van president Macron spreken; volgens Messier zien ze hem niet als democratisch gekozen leider en beschouwen ze de uitoefening van de uitvoerende macht door zijn regering als illegitiem.

Zojuist werd bekend dat de regering vandaag geen gesprek zal hebben met een vertegenwoordiging van de 'gele hesjes', zoals president Macron zondag had verordonneerd. Het gesprek is afgezegd door premier Edouard Philippe omdat ze waarschijnlijk niet op komen dagen. De regering heeft inmiddels een moratorium op de voorgenomen verhoging van de brandstofprijzen afgekondigd.
Dit artikel afdrukken