Voor Macron hebben de Fransen vooral negatieve woorden over. Hij wordt gezien als 'arrogant' (72%), 'los' van de dagelijkse realiteit van de Fransen (71%) en 'te autoritair' (68%). Terwijl 57% van de Fransen hun president nog 'dynamisch' noemt, vindt 40% dat hij niet weet welke kant hij op wil; 31% beoordeelt hem als niet competent, 30% als eerlijk. Slechts 28% vindt hem geloofwaardig en maar 17% ziet hem als vertrouwenwekkend.
Bijna 4 op de 5 Fransen zien de toekomst somber in en schatten dat de gele hesjes-beweging tot een opstand kan leidenVolgens slechts 15% van de ondervraagden snapt de Franse president waar Fransen zich zorgen over maken.
Op The Conversation doen twee Franse geleerden een poging om de hesjes-beweging te verklaren. Volgens Claude Poissenot (onderzoeker en docent, Centre de Recherches sur les Médiations, Université de Lorraine) is sprake van een vorm van zelfexpressie van grote delen van de Franse bevolking die zich niet serieus genomen voelen. Volgens Arnaud Messier (hoogleraar communicatie, Université Paris 2 Panthéon-Assas) willen de gele hesjes niet met de politieke klasse en al helemaal niet met de regering van president Macron spreken; volgens Messier zien ze hem niet als democratisch gekozen leider en beschouwen ze de uitoefening van de uitvoerende macht door zijn regering als illegitiem.
Zojuist werd bekend dat de regering vandaag geen gesprek zal hebben met een vertegenwoordiging van de 'gele hesjes', zoals president Macron zondag had verordonneerd. Het gesprek is afgezegd door premier Edouard Philippe omdat ze waarschijnlijk niet op komen dagen. De regering heeft inmiddels een moratorium op de voorgenomen verhoging van de brandstofprijzen afgekondigd.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De APVF (vereniging van kleine gemeentes) en de AMRF (vereniging van afgelegen gemeentes), samen goed voor een slordige 10.000 gemeentes, zijn vandaag, zaterdag geopend om hun burgers in staat te stellen hun grieven te deponeren. 'De rol van de burgemeester en gemeenteraad bij deze gelegenheid is vooral om onpartijdig te luisteren en te registreren, zonder te oordelen... informatie verzamelen, luisteren en synthetiseren. Terwijl velen op het platteland zich zorgen maken over de toekomst voor hun kinderen, of wij wel een schone leefbare wereld voor hun achter laten, gaat het in grotere plaatsen en steden, gezien het agressieve karakter, vooral om geld en een eerlijker verdeling daarvan.
Films van het genre "Nos enfants nous accuseront" (onze kinderen zullen het ons kwalijk nemen) worden de laatste tijd weer van stal gehaald en in dorpen en op scholen vertoond, zoals hier. Ook "Nous voulons des coquelicots" staat in het teken van een schone toekomstige wereld.
Ook zijn er vandaag in 175 steden in Frankrijk protestmarsen tegen klimaatveranderingen, waar ook gele vestjes aan mee doen. Organisatoren pleiten voor actie tegen klimaatverandering en meer sociale rechtvaardigheid als onderdeel van een internationale oproep, ondersteund door tientallen NGO's en vakbonden tijdens de VN-klimaatconferentie, die momenteel plaatsvindt in Polen.
Na een zomer gekenmerkt door een reeks klimatologische rampen en het aftreden van Nicolas Hulot van het ministerie van ecologische transitie en solidariteit, vindt een nieuwe alarmerende schok plaats: de noodzaak van "ongekende maatschappelijke transformaties" om de opwarming te beperken volgens het IPCC.
"Het lijkt erop dat urgentie niet wordt gehoord" zij de woordvoerster van de mars.
Bron: Le Monde en Midi-Libre.
Wat zal 8 december brengen? Op zijn minst net zo gewelddadig als 1 december, zo'n 90.000 politie en veiligheid, waarvan 8000 in Parijs. Versterkte mobilisatie van zowel extreem-rechts als extreem-links. Andere verzamelplekken. Meeste cultuur in Parijs is gesloten. Edouard Philippe, eerste minister, heeft 6 'gilets jaunes' afgelopen vrijdag ontvangen, waarvan andere gilets zeggen dat ze 'illegitime' zijn, hen niet vertegenwoordigen.
Ephimenco schrijft dat Macron erop aanstuurt de beweging te criminaliseren; hij spreekt pas maandag.
Hier nog hoe het zit met die hesjes. Over de bezuinigingen zeggen Bea en Patrice, een soort Henk en Ingrid:"“Dat begrijpen wij allemaal ook wel. Maar laat ze eerst zelf maar eens bezuinigen. Onze politici kosten ons handenvol geld. Om te beginnen kan je de helft van de 577 zetels in de Assemblée Nationale zo schrappen, niemand die dat merkt. Parlementariërs en hun medewerkers hebben riante salarissen en onkostenvergoedingen. En waarom kosten onze oud-presidenten ons miljoenen per jaar? Maar nee hoor, ze snijden natuurlijk liever in de zorg en het onderwijs.”
Wat Patrice betreft stoppen de gele hesjes pas als de vermogensbelasting ISF weer is hersteld en de ‘heren en dames van de politiek’ zelf het goede voorbeeld geven. “Door te verdwijnen of de broekriem aan te halen.”"
In dit artikel wordt betoogd dat de opstand van de 'gele hesjes' vooral tegen Europa is, met Macron als de belichaming pro-Europa. De schrijver ziet er een terugkeer in van realpolitiek:" Deze terugkeer naar realpolitik, regelloosheid en recht van de sterkste zien we in de wereldpolitiek in de confrontaties tussen Trump, Poetin en Xi Jinping, en in Europa met Brexit en het rechts-nationalisme in Midden-Europa."
Volgens schrijver geeft Italie de marsrichting aan:" Nadat ‘clown’ Berlusconi vanaf begin jaren negentig de mal creëerde voor de politicus à la Trump, is daar nu een populistische monstercoalitie van links en rechts aan de macht. Dit lijkt de logische mal voor het ratjetoe aan demonstranten in Frankrijk, áls men politiek wil worden."
Tenslotte:"Als de zittende machten de Europese verkiezingen niet willen verliezen, mogen ze wel heel snel beginnen met terugwinnen van het vertrouwen van ‘het volk’." Maar hoe, dat is de vraag, als je uitgave aan vaste lasten, als 'SMICard' (minimumloner) al hoog is, en verder stijgt.
In dit artikel wordt betoogd, dat de protesten een fase van radicalisering zijn ingegaan. "Zowel Marine Le Pen van de nationaal-populistische Rassemblement National als Jean-Luc Mélenchon van het hardlinkse La France insoumise probeert op de beweging mee te surfen. Allebei riepen ze op tot ontbinding van het parlement (en dus tot het uitschrijven van nieuwe verkiezingen).
Andere smaken zijn er qua oppositie niet en dat illustreert de ravage die Macron vorig jaar heeft aangericht met zijn beweging En Marche!" Volgens schrijver wordt het gebaar dat Macron gaat maken bepalend voor zijn politieke toekomst, en wellicht die voor de franse democratie.
Gérald Darmanin , minister, waarschuwt voor het italiaanse scenario.
Frank Eric van der Meer #23 ja volgens jou, maar we weten maar al te goed hoe onze eigen premier is beïnvloed door zijn voormalige werkgever.
#21, Jordi, volgens mij is Macron niet corrupt. Hij heeft met LRM een soort van zakenregering gemaakt, vrij van politieke kleur, en nu blijkt, voor mij dan, de harde neoliberale snit ervan, nu hij met allerlei maatregelen lagere inkomens echt in de problemen werkt. Aan het 'c'est du social' heeft ie geen boodschap, "Maar zijn gok is dat de sterkeren de zwakkeren zullen meetrekken. Via een liberale politiek die is gericht op een versnelde aanpassing van de Franse economie en verzorgingsstaat aan de normen van de gemondialiseerde economie."
Fascinatie voor de man is echter verdampt. Na de demo's zei die: " ‘We moeten de lagere en de middenklassen weer perspectief geven’, zei hij gisteren in Brussel tijdens de brexit-top. ‘Zodat wij ze in staat stellen om de vooruitgang zelf vorm te geven". Draaikonterij van een neoliberaal (die ooit nog bij de PS, parti socialiste, heeft gezeten.) Ga zoiets maar zeggen tegen mensen, waarvoor dit geldt: "Het aandeel van de vaste lasten (huur of hypotheek, energie, telefoon, verzekeringen enz.) nam de afgelopen jaren toe in het Franse huishoudboekje. Was iemand met een inkomen van 1250 euro netto (iets meer dan het minimumloon) daar in 2012 821 euro aan kwijt, in 2018 was dat 914 euro." Variabele lasten namen trouwens ook toe; een aantal doet geen inkopen meer voor het grootste feest van het jaar: joyeux noël, bonnes taxes.
#20, Piet, zwak punt van die Jonathan Holslag is dat hij niet ingaat op de problematiek van de 'gele hesjes', in Knack. Nee, ik begrijp indirect van hem, dat het zoiets is, als dat het feest vieren voorbij is, en dat we er begrip voor moeten hebben dat het moeilijker wordt. Dwz dat de gele hesjes er maar begrip voor moeten hebben dat het moeilijker wordt. Dat is nu net waar het niet klopt, want ze worden genaaid door de 'kerosine-elite', die juist wel doorgaat met feest vieren. Ik vermoed dat Holslag een intellectueel is, die niet in zijn bestaanszekerheid wordt bedreigd.