Ontbijtgenoegens
Daat zit overigens een paradox. Want 93% van de Fransen vindt dat het ontbijt onmisbaar is voor een gezonde dagelijkse voedingsbalans. Het ontbijt kan bovendien bogen op een stralend imago, schrijft Le Figaro. Negen van de 10 Fransen zien het ontbijt als een 'genietmoment' om de dag te beginnen, waar ze gemiddeld nog altijd 14 minuten aan besteden.
Prominent op de ontbijttafel: brood, koffie en boter
Wat staat er op het Franse ontbijtmenu? Bij 75% in ieder geval brood, gevolgd door koffie (bij 58%), boter (57%), vruchtensap (51%), jam (43%) en melk (38%). Yoghurt en 'viennoiseries' (croissants, pain au chocolat) staan bij 22% op de ontbijttafel, vers fruit bij 15%, honing bij 14% en chocopasta (Nutella!) bij 10%.
Wetenschappers, gezondheidsaanhangers en leken houden er nog steeds verschillende ideeën over ontbijten op na. Maar misschien is de Franse opvatting zo gek nog niet. Het gaat niet om je gezondheid of gewicht, het gaat er om de dag te beginnen met een moment om te genieten. Dat doe je gewoon thuis (95%), lekker aan tafel (88%). Zelfs al ontbijt je in je eentje.
Fotocredits: 'petit déjeuner', Mike_Fleming
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat is geen ontbijt maar een dagelijkse aanslag op de volksgezondheid. Zo’n petit dejeuner kun je behalve fruit en boter missen als kiespijn.