Ook in het land van de gastronomie par excellence, Frankrijk, wordt het ontbijt steeds minder populair. Dat blijkt uit een onderzoek door het Franse Centre de Recherche pour l'étude et l'observation des Conditions de vie (Credoc) naar de eetgewoonten van Fransen. Sinds 10 jaar kalft het ontbijtgenoegen af: één op de vijf Fransen ontbijt niet meer iedere dag. De daling is vooral opvallend bij kinderen: 29% van de schoolgaande kinderen slaat minstens één keer per week het ontbijt over. Tien jaar geleden was dat nog maar 11%.

Ontbijtgenoegens
Daat zit overigens een paradox. Want 93% van de Fransen vindt dat het ontbijt onmisbaar is voor een gezonde dagelijkse voedingsbalans. Het ontbijt kan bovendien bogen op een stralend imago, schrijft Le Figaro. Negen van de 10 Fransen zien het ontbijt als een 'genietmoment' om de dag te beginnen, waar ze gemiddeld nog altijd 14 minuten aan besteden.

Prominent op de ontbijttafel: brood, koffie en boter
Wat staat er op het Franse ontbijtmenu? Bij 75% in ieder geval brood, gevolgd door koffie (bij 58%), boter (57%), vruchtensap (51%), jam (43%) en melk (38%). Yoghurt en 'viennoiseries' (croissants, pain au chocolat) staan bij 22% op de ontbijttafel, vers fruit bij 15%, honing bij 14% en chocopasta (Nutella!) bij 10%.

Wetenschappers, gezondheidsaanhangers en leken houden er nog steeds verschillende ideeën over ontbijten op na. Maar misschien is de Franse opvatting zo gek nog niet. Het gaat niet om je gezondheid of gewicht, het gaat er om de dag te beginnen met een moment om te genieten. Dat doe je gewoon thuis (95%), lekker aan tafel (88%). Zelfs al ontbijt je in je eentje.

Fotocredits: 'petit déjeuner', Mike_Fleming
Dit artikel afdrukken