Frankrijk is wereldkampioen produceren, consumeren én importeren van rosé wijnen. Het is bijzonder om die drie records tegelijk te vestigen.

In 2013 dronken de Fransen gezamenlijk 9 miljoen hectoliter rosé. Dat was 37% van alle rosé die dat jaar wereldwijd geproduceerd werd, 24 miljoen hectoliter. Nummers 2 en 3 waren de VS (12%) en Duitsland (9%). Nederland en België klokken ieder 2% van de wereldwijde rosé-productie weg. Die kopen we nagenoeg allemaal in vanuit het buitenland. De Fransen produceren het grootste deel van hun kampioensconsumptie zelf. In 2013 maakten ze met elkaar 7 miljoen hectoliter. In 2014 zelfs 7,5 miljoen hectoliter.

Slobberrosé halen de Fransen wel goedkoop bij de buren, en de bijzondere drinken ze zelf lekker op
Grootse rosé-importeur van de wereld
Omdat de eigen productie van het grote wijnland Frankrijk onvoldoende is om de Franse dorst naar rosé te lessen, moet het land rosé importeren. Daar is een volume mee gemoeid, dat het land meteen ook de grootste rosé-importeur ter wereld maakt
Maar liefst 22% van 's werelds rosé-import komt op het conto van de Fransen. Groot-Brittannië (15%), Duitsland (14%) en de VS (9%) volgen. Logisch gevolg van deze verdeling is dat Frankrijk - voor de verandering - niet bij de top-3 van rosé-exporterende landen hoort. Dat zijn Spanje, Italië en de VS, die samen meer dan 70% van alle export-rosé voor hun rekening nemen. In dit rijtje komt Frankrijk op de vierde plaats; er blijkt nog altijd rosé voor de export beschikbaar.

Franse rosé: kwaliteit
Met een opvallende kanttekening daarbij: "Frankrijk produceert rosé in het hogere segment en importeert goedkope rosé", licht Axelle Cloarec, van FranceAgriMer, toe in Le Figaro. Slobberrosé halen de Fransen wel goedkoop bij de buren; de bijzondere drinken ze zelf lekker op. Dat is dus niet helemaal waar. Anders zou Frankrijk niet de vierde exporteur zijn. Je begrijpt nu wel waarom Franse rosé doorgaans wat duurder is: Franse rosé brengt deviezen in het laatje en de boeren kunnen zich er ook in het buitenland mee onderscheiden vanwege de kwaliteit.

Fotocredits: 'Barsel rosécrement', Thomas Angermann
Dit artikel afdrukken